Po korakih: morski linguini z džinom (FOTO)
Odpri galerijo
A+ A-
Džin se odlično poda k testeninam z morskim pridihom.
Miha Bratina je tisti slovenski fotograf, ki največkrat fotografira hrano. Njegova okusna dela srečujemo vsak dan in vsepovsod: v oglasih, na embalažah, tudi v knjigah, revijah in danes celo v kulinarični rubriki, ki je pred vami. A Miha Bratina ni le kulinarični fotograf – je tudi tisti, ki si je doma postavil malo destilarno in se podal na pot ustvarjanja džina. Rezultat je poimenoval džin Bratinov #3 in ga lani poleti predstavil širši javnosti. In ker džin le redko pijemo brez tonika, je s prijatelji iz ajdovske Pivovarne Pelicon premierno predstavil še Hoppy Tonik, v katerega so vmešali kinin, hmelj (ta je novemu toniku dal ime, saj hmelj Angleži imenujejo hops) ter esenco pomaranče. V dneh, ko si novi tonik utira pot do slovenskih ljubiteljev džin tonika, smo Miho Bratino prosili, naj za Okuse vzame v roke nekaj malega džina in ga vključi v kako čudovito jed. Odločil se je za testenine s školjkami in jim namesto belega vina prilil kar malce doma narejenega džina. Toda, pozor: z džinom tudi pri kuhanju, ne samo pri pitju, ne gre pretiravati kajti zadeva je zelo aromatična in lahko kaj hitro povozi druge okuse!
Priporočamo še: Osnove: Kako očistimo sardele v štirih preprostih potezah (FOTO)
Sestavine (za 4 osebe)
- 0,5 kg linguinov (ozkih rezancev)
- 1 kg vongol
- 0,5 kg škampov
- 4 stroki česna
- 1 pomaranča
- 0,5 dl džina Bratinov #3
- malo oljčnega olja
Priprava
1. Česen olupimo in sesekljamo. Pomaranči z lupilnikom za zelenjavo previdno odrežemo samo zgornjo (oranžno) lupino in jo narežemo na drobne rezance. Školjke pregledamo, odprte zavržemo, preostale pa samo na hitro oplahnemo pod mrzlo vodo.
2. V ponvi segrejemo oljčno olje, na hitro popražimo česen in pomarančno lupinico, dodamo školjke in škampe ter zalijemo z džinom.
3. Na visoki temperaturi kuhamo dobrih 5 minut, med tem občasno potresemo ponev, da se vsebina premeša.
4. Na koncu v ponev stresemo še kuhane testenine in dobro premešamo. Po okusu lahko na koncu dodamo še malo oljčnega olja.
5. Namesto vina lahko ob jedi postrežemo osvežilen džin tonik.
Nasvet: Če se boste namesto džina odločili za vinsko spremljavo, sommelierka Mira Šemić priporoča vino srednje aromatike, prijetne svežine, od malvazije do sivega pinota, svežega chardonnayja ...
Fotografije: Miha Bratina
Piše: Špela Ankele
Preberite še: Kako izbrati najboljše šparglje
Datum Objave: 15.7.2019 ob 15:07