Odprta Kuhinja

Počasi pečen bočnik, ki se kar topi v ustih

Počasi pečen bočnik, ki se kar topi v ustih (Foto: Matic Lipar)
Odpri galerijo
A+   A-
Tekočino, ki med peko bočnika ostane v posodi, izkoristimo za pripravo čudovite omake. Za prijeto aromo bo poskrbelo pivo, najbolje temno.

Ko sem začel razmišljati o jedeh, ki jih lahko pripravimo s pivom, sem takoj pomislil na počasi kuhano meso. Zdelo se mi je, da bi se v omako lahko podalo razkošno pivo zima, ki ga varijo v škofjeloškem Advocatusu. In ko sem poskusil to kombinacijo, je bilo imenitno, hkrati pa se mi je v spominu izrisal grahov pire, zato sem ga dodal na krožnik,« je nastanek recepture za goveji bočnik v pivski omaki opisal vsestranski Anže Stadler. Po izobrazbi je kemik, po srcu pa kuhar in tudi odličen slaščičar, ki do potankosti pozna pripravo modernih tort.

Bočnik z omako

Za 4 osebe.

  • 4 kosi telečjega bočnika s kostjo
  • 300 g korenja
  • 300 g čebule
  • 200 g gomoljne zelene
  • 50 g masla
  • 400 g jušne osnove
  • 1 dl temnega piva
  • malo oljčnega olja
  • timijan, šetraj, lovorjev list
  • sol, poper

Omaka

  • 50 g masla
  • žlica moke
  • 1–2 dl temnega piva

Priprava

  1. Bočnikom odstranimo kost, meso solimo in popramo. V sredino vsakega kosa mesa postavimo rezino masla, zavijemo in povežemo z mesarsko (termostabilno) vrvico. Oblika naj bo približno enaka kot prej, le da je namesto kosti v sredini maslo.
  2. Jušno zelenjavo narežemo na centimeter velike kocke.
  3. Litoželezno posodo segrejemo, dodamo oljčno olje ter meso opečemo po vseh straneh. Meso odstranimo, v ponev kanemo še malo olja in prepražimo na kocke narezano zelenjavo. Dodamo pivo, jušno osnovo in začimbe (timijan, šetraj, lovorjev list). Dodamo meso ter posodo pokrijemo. Pečemo v krušni peči ali v pečici na temperaturi 150 stopinj Celzija 4 ali 5 ur. Med peko preverjamo, ali je v posodi dovolj tekočine, vmes meso obrnemo.
  4. Ko je pečeno, ga prestavimo na krožnik in pokrijemo s folijo. Omako, ki je ostala v posodi, precedimo, tekočino prihranimo.
  5. V ponvi prepražimo maslo in moko do rjave barve (rjavo prežganje), dodamo tekočino od pečenja ter prevremo. Dodamo še malo piva, da bo imela omaka prijetno aromo.

Priporočamo še: Znameniti krompirjev pire, ki ga pripravimo brez masla

Datum Objave: 14.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

bočnikgovedinamesne jedi

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.