Počasi pečen bočnik, ki se kar topi v ustih
Odpri galerijo
A+ A-
Tekočino, ki med peko bočnika ostane v posodi, izkoristimo za pripravo čudovite omake. Za prijeto aromo bo poskrbelo pivo, najbolje temno.
Ko sem začel razmišljati o jedeh, ki jih lahko pripravimo s pivom, sem takoj pomislil na počasi kuhano meso. Zdelo se mi je, da bi se v omako lahko podalo razkošno pivo zima, ki ga varijo v škofjeloškem Advocatusu. In ko sem poskusil to kombinacijo, je bilo imenitno, hkrati pa se mi je v spominu izrisal grahov pire, zato sem ga dodal na krožnik,« je nastanek recepture za goveji bočnik v pivski omaki opisal vsestranski Anže Stadler. Po izobrazbi je kemik, po srcu pa kuhar in tudi odličen slaščičar, ki do potankosti pozna pripravo modernih tort.
Bočnik z omako
Za 4 osebe.
- 4 kosi telečjega bočnika s kostjo
- 300 g korenja
- 300 g čebule
- 200 g gomoljne zelene
- 50 g masla
- 400 g jušne osnove
- 1 dl temnega piva
- malo oljčnega olja
- timijan, šetraj, lovorjev list
- sol, poper
Omaka
- 50 g masla
- žlica moke
- 1–2 dl temnega piva
Priprava
- Bočnikom odstranimo kost, meso solimo in popramo. V sredino vsakega kosa mesa postavimo rezino masla, zavijemo in povežemo z mesarsko (termostabilno) vrvico. Oblika naj bo približno enaka kot prej, le da je namesto kosti v sredini maslo.
- Jušno zelenjavo narežemo na centimeter velike kocke.
- Litoželezno posodo segrejemo, dodamo oljčno olje ter meso opečemo po vseh straneh. Meso odstranimo, v ponev kanemo še malo olja in prepražimo na kocke narezano zelenjavo. Dodamo pivo, jušno osnovo in začimbe (timijan, šetraj, lovorjev list). Dodamo meso ter posodo pokrijemo. Pečemo v krušni peči ali v pečici na temperaturi 150 stopinj Celzija 4 ali 5 ur. Med peko preverjamo, ali je v posodi dovolj tekočine, vmes meso obrnemo.
- Ko je pečeno, ga prestavimo na krožnik in pokrijemo s folijo. Omako, ki je ostala v posodi, precedimo, tekočino prihranimo.
- V ponvi prepražimo maslo in moko do rjave barve (rjavo prežganje), dodamo tekočino od pečenja ter prevremo. Dodamo še malo piva, da bo imela omaka prijetno aromo.
Priporočamo še: Znameniti krompirjev pire, ki ga pripravimo brez masla
Datum Objave: 14.6.2024 ob 07:06