Znameniti krompirjev pire, ki ga pripravimo brez masla
Krompirjev pire je jed, ki je izjemno prisotna na naših krožnikih, zato smo se v našem uredništvu dotaknili že neštetih različic. Nedavno pa smo se udeležili tečaja francoske kulinarike, na katerem smo spoznali še eno – to je že dolgo časa nazaj zasnoval kulinarični inovator in svetovno priznani kuhar José Lampreia, ki je bil znan predvsem po premikanju meja v tradicionalni kuhinji. Recept je v 80. letih dodobra pretresel kulinarično sceno in javnost, danes pa je še kako dobrodošla popestritev v pripravi te klasike.
Gre za preprosto zamenjavo – maslo nadomestimo s kakovostnim oljčnim oljem. Seveda pa je za res vrhunski krompirjev pire ključen tudi postopek, ki tako običajno prilogo spremeni v naravnost vrhunsko. Takšno, kot jo dobimo v res dobrih restavracijah. To bo lahkotnejša različica od tiste z maslom, v sebi pa bo nosila aromatiko izbranega oljčnega olja.
Nikar pa naj vas ne zamika, da bi v krompir dodali poper, kajti ta mu ne naredi ničesar dobrega, je nekoč izjavil Lampreia.
Krompirjev pire brez masla
- 1 kg krompirja
- sol
- 100 ml oljčnega olja
- 300 ml mleka
Priprava
- Krompir olupimo, prerežemo na pol in damo v večji lonec s hladno vodo. Dodamo veliko žlico kuhinjske soli. Zavremo in kuhamo 20 do 25 minut, odvisno od velikosti krompirja. Kuhan je, ko vanj zarijemo noževo konico brez kakršnega koli napora.
- Mleko zavremo.
- Ko se krompir skuha, ga odcedimo in nemudoma pretlačimo.
- Prilijemo približno polovico oljčnega olja in ga nežno vmešamo z metlico za stepanje ali spatulo, nato dodamo še preostanek. Premešamo. Dosolimo, če se nam zdi, da ni dovolj slano.
- Krompir pretlačimo skozi gosto cedilo. Delamo hitro, da ostane vroč.
- Prilijemo še polovico vrelega mleka in mešamo z metlico, lahko tudi s spatulo. Postopoma prilivamo še preostalo mleko in pazimo, da pire ne postane preveč tekoč. Mleko prenehamo dodajati, ko dosežemo želeno konsistenco.
- Pire lahko še enkrat pretlačimo skozi gosto cedilo, a se nam to zdi odvečen korak. Mogoče je smiseln takrat, ko smo krompir malce slabše skuhali ali uporabili mladega in vodenega.
- Po potrebi še malo segrejemo. Tudi malo mleka lahko dodamo, če želimo še bolj svileno teksturo.
Priporočamo še: TOP 7 sladic za sezono češenj