Poenostavljena pita z vaniljevim pudingom in grozdjem

Tokrat sem si zamislila pito, da pa sem poenostavila pripravo, sem izbrala kar vaniljev puding, kot »posteljico« za aromatične modre jagode.

V vinogradih so se trgatve začele septembra, domači vrtičkarji pa tudi v oktobru lahko uživamo v sladkostih, ki jih vsako leto ponujajo naše jurke in izabele. Pravzaprav: je še kje kaka rastlinska vrsta, ki bi rodila tako redno in zanesljivo, kot sta ti dve stalnici slovenskih pergol in domačih brajd? Celo poletje sta dajali senco, celo jesen pa dajeta veselje lastnikom in na njihovo nejevoljo najpogosteje tudi rojem os. Domače grozdje je dobra odločitev – če ga nimate, je pozimi čas, da nekam potaknete sadiko, in dobili boste neizčrpen vir soka, marmelad, jagod za zobanje in dodatkov k raznim sladicam. Tokrat sem si zamislila pito, da pa sem poenostavila pripravo, sem izbrala kar vaniljev puding, kot »posteljico« za aromatične modre jagode. Priporočam tudi uporabo slanega masla, ki ga zdaj dobite v vseh večjih trgovinah, in to bo preprečilo, da bi v testo pozabili – kar se rado zgodi – dodati ščep soli, ki med seboj poveže in uravnoteži sladkobo.

Z domače brajde: pita z grozdjem

Testo

  • 170 g slanega masla (poiščite ga v trgovini)
  • 310 g mehke moke
  • žlička pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 100 g rjavega kristalnega sladkorja
  • moka za valjanje in oblikovanje

Nadev

  • 1,5 vrečke vaniljevega pudinga (in vse, kar je potrebno, po navodilih proizvajalca)
  • 2 pesti drobnega črnega grozdja (zaželeno brez pešk)
  • 4–5 žlic marelične marmelade
  • rumenjak za premaz

Priprava

1. Vse sestavine za testo vgnetemo, zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati vsaj 15 minut v hladilniku, še bolje dlje.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj, pripravimo pekač premera 23–25 cm, ga namastimo in posujemo z moko.

3. Puding skuhamo po navodilih proizvajalca, nato ga odstavimo in večkrat premešamo.

4. Pomokamo delovno površino. Slabi dve tretjini testa razvaljamo in z njim obložimo dno pekača, nato namažemo marmelado, vlijemo puding in potresemo grozdje.

5. Preostanek testa sproti valjamo, izrezujemo okraske in zlagamo po piti.

6. Premažemo z rumenjakom in damo v pečico za 45 minut.

Namig: Ponudimo ob skodelici čaja.
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed