Odprta Kuhinja

Poglejte, kako Jasmina raztegne vlečeno testo (in njen recept)

Odpri galerijo
A+   A-
Osnova, ki jo moramo obvladati, da bomo pripravili najboljše zavitke, pite in druge jedi iz vlečenega testa.


Preden začnete, si zapomnite: Vlečenega testa ne raztegujemo na silo, temveč z njim ravnamo počasi in previdno. Če imamo občutek, da se težko razteguje oziroma vleče, ga pustimo nekaj časa počivati in nato nadaljujemo postopek.

Vlečeno testo



  • 300 g gladke moke (tip 500)

  • žlica olja

  • 150 ml tople vode

  • žlička soli

  • nekaj žlic olja za premaz testa


Priprava


1. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Dodamo olje, vodo ter sol in z vilicami premešamo, nato pa z rokami zgnetemo testo v kepo.

2. Kepo prestavimo na delovno površino, zgnetemo, da postane testo gladko, in jo prerežemo na dva dela. Vsakega posebej naoljimo in pokrijemo s posodo ter pustimo počivati vsaj pol ure.

3. Pripravimo delovno površino: bombažni prt razgrnemo in ga na rahlo pomokamo. Prvo kepo testa razvaljamo v podolgovat krog oziroma pravokotnik in na tanko premažemo z oljem.

4. Nato testo z rokami previdno razvlečemo, da je res tanko in skozenj lahko vidimo (najlažje raztegujemo z zgornjim delom dlani, robove pa z rahlo naoljenimi blazinicami prstov), in prerežemo na pol, po daljši stranici. Če se nam zdi zelo suho, ga lahko še enkrat na tanko premažemo z oljem.

5. Uporabimo ga za pripravo sirnice.
Priporočamo še: Jesenski hit: golaž iz lisičk in kruhovi cmoki

Fotografij: Gajus/Getty Images
Video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 5.10.2022 ob 09:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: