Poglejte, kako Jasmina raztegne vlečeno testo (in njen recept)
Odpri galerijo
A+ A-
Osnova, ki jo moramo obvladati, da bomo pripravili najboljše zavitke, pite in druge jedi iz vlečenega testa.
Vlečeno testo
- 300 g gladke moke (tip 500)
- žlica olja
- 150 ml tople vode
- žlička soli
- nekaj žlic olja za premaz testa
Priprava
1. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Dodamo olje, vodo ter sol in z vilicami premešamo, nato pa z rokami zgnetemo testo v kepo.
2. Kepo prestavimo na delovno površino, zgnetemo, da postane testo gladko, in jo prerežemo na dva dela. Vsakega posebej naoljimo in pokrijemo s posodo ter pustimo počivati vsaj pol ure.
3. Pripravimo delovno površino: bombažni prt razgrnemo in ga na rahlo pomokamo. Prvo kepo testa razvaljamo v podolgovat krog oziroma pravokotnik in na tanko premažemo z oljem.
4. Nato testo z rokami previdno razvlečemo, da je res tanko in skozenj lahko vidimo (najlažje raztegujemo z zgornjim delom dlani, robove pa z rahlo naoljenimi blazinicami prstov), in prerežemo na pol, po daljši stranici. Če se nam zdi zelo suho, ga lahko še enkrat na tanko premažemo z oljem.
5. Uporabimo ga za pripravo sirnice.
Priporočamo še: Jesenski hit: golaž iz lisičk in kruhovi cmoki
Fotografij: Gajus/Getty Images
Video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 5.10.2022 ob 09:10