Jesenski hit: golaž iz lisičk in kruhovi cmoki

Jed, na katero v sezoni gob nikakor ne smemo pozabiti.

Priprava te čudovite jesenske klasike je sila enostavna. Lahko bi rekli, da s takšnim kosilom ubijemo dve muhi na en mah: med iskanjem lisičk na svežem zraku namreč poskrbimo za gibanje, pozneje pa smo nagrajeni še z jedjo odličnega okusa. Golaž iz lisičk je specialiteta, ki nam poboža trebuščke, dušo ter telo in ki v tem hladnejšem času najbolj prija. Zraven se podajo domači kruhovi cmoki, ki so verjetno ena najbolj starih tradicionalnih avstrijskih jedi.

Po tem receptu bodo cmoki rahli in mehki, golaž pa svileno gladek in gosto kremast. Obljubim, da ne boste ostali ravnodušni!

Golaž iz lisičk

Sestavine za 2 osebi.

  • ½ kg lisičk
  • 1 čebula
  • 1 rdeča paprika (manjša)
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 strok česna
  • sol, poper
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 250 ml jušne osnove
  • 250 ml smetane za kuhanje
  • nekaj kapljic limoninega soka

Kruhovi cmoki

  • 150 g kruha (žemljic)
  • 1 žlica masla
  • 1 čebula (manjša)
  • 80 g pancete (ali slanine)
  • 200 ml mleka (toplega)
  • 2 jajci
  • 1 žlica peteršilja in 1 žlica drobnjaka (drobno nasekljana)
  • sol, poper

Priprava

1. Golaž: očiščene lisičke (očistimo oziroma obrišemo jih s papirnato brisačo) najprej nekaj minut pražimo na ponvi brez maščobe, jih solimo ter vseskozi mešamo, dokler ne spustijo tekočine. Nato vse skupaj stresemo na cedilo, da dobimo suhe lisičke.

2. Nato na žlici olja popražimo nasekljano čebulo in narezano (svežo) papriko, da se zmehčata, dodamo paradižnikovo mezgo ter sesekljan česen in kuhamo nekaj minut.

3. Odstavimo in dodamo mleto papriko, jušno osnovo ter smetano in kuhamo še približno 10 minut.

4. Na koncu solimo in popramo po okusu ter dodamo nekaj kapljic limoninega soka, nato pa s paličnim mešalnikom vse skupaj spasiramo do gladkega.

5. Dodamo pripravljene lisičke, premešamo in po potrebi še dodatno začinimo.

6. Kruhovi cmoki: na maslu prepražimo na drobno nasekljano čebulo in na majhne koščke narezano panceto.

7. Kruh narežemo na drobne koščke in ga preložimo v večjo skledo, dodamo prepraženo čebulo in panceto, prilijemo toplo mleko, dodamo jajca, drobno nasekljana peteršilj in drobnjak, solimo in popramo po okusu ter vse skupaj dobro premešamo. Pustimo počivati 10 minut, da se kruh dobro prepoji.

8. Z vlažnimi rokami oblikujemo cmoke v velikosti »pingpong« žogice, jih na rahlo posujemo z moko ter kuhamo v vrelem slanem kropu približno 10 minut.

9. Kuhane kruhove cmoke serviramo z golažem in takoj postrežemo.

Namigi
Lisičkin golaž lahko postrežemo tako, da na krožnik najprej nadevamo golaž, nato dodamo kruhove cmoke, po želji dodamo še žličko kisle smetane ter posujemo z drobnjakom.
Namesto lisičk lahko uporabimo tudi mešane gozdne gobe.
Priporočamo še: Gobe: 10 krasnih idej, kako jih vključiti v jedilnik
Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed