Odprta Kuhinja

Pohorska omleta, kot jo pripravi Tanja Postružnik Koren

Foto: Sonja Ravbar / MUA: Petra Stanovnik
Odpri galerijo
A+   A-
Kdaj ste si nazadnje privoščili to odlično sladico našega otroštva? Preverite, kako jo pripravi priljubljena voditeljica.



»Prava pohorska omleta, ki jo je leta 1952 ustvaril Franc Pogačar, kuhar Poštarskega doma na Mariborskem Pohorju, je ena sama,« nam med spretnim sukanjem po kuhinji radoživo in tako, da si bomo za večno zapomnili, razloži gostiteljica. Pripravljena je iz biskvitnega testa, bogato premazana z brusnično omako, okrašena s stepeno smetano in po izvirnem receptu sloni na trojkah: tri jajca, tri žlice moke, tri žlice sladkorja in tri žlice brusnične marmelade. Naokrog puhasto, navznoter pa sočno, od smetane kremasto in brusnične marmelade sladko omleto danes priprav¬ljamo tudi z drugimi sadeži, ki jih lahko naberemo po pohorskih gozdovih, v okolju tisočletnih dreves, obilja plodov, divjadi in zgodb, ki je ljudem dajalo kruh in zavetje in po katerem se Tanja poleti še vedno rada sprehodi, da nabere »črnice« (borovnice, op. p.), jagode, maline in robidnice, na jesen pa se poda na Kremžarjev vrh po »prajzelper« (brusnice, op. p.).

Sestavine


3 jajca
3 žlice sladkorja
3 žlice ostre moke
3 žlice brusnične marmelade (brusničnega džema)
sladkor v prahu za posip
250 ml sladke smetane

Priprava


1 Pečico segrejemo na 220 stopinj. Večjo ponev z ognjevarnim ročajem namastimo z maslom in poprašimo z moko (odvečno moko odstranimo).

2 Rumenjake in beljake ločimo v dve skledi. Rumenjakom dodamo sladkor in jih penasto umešamo.

3 Beljake stepemo v čvrst sneg.

4 V stepene rumenjake najprej vmešamo dve žlici stepenih beljakov, nato pa na zmes presejemo moko in jo vmešamo z ročno metlico. V zmes čisto na koncu nežno in počasi vmešamo še preostanek snega. Testo vlijemo v pripravljeno ponev, ki jo za 12 minut potisnemo v ogreto pečico.

5 Medtem ko se omleta peče, stepemo sladko smetano. Pečeno omleto vzamemo iz pečice in na eni polovici debelo premažemo z brusnično marmelado. Prepognemo in serviramo na krožnik. Potrosimo s sladkorjem v prahu, ob strani okrasimo s stepeno smetano in postrežemo.

Preberite še, brez katerih petih elementov si Tanja ne predstavlja kulinaričnega ustvarjanja v njeni kuhinji.
Datum Objave: 26.6.2017 ob 12:06

Več iz te teme:

sladicejagodičevje

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.