Poletna kvinoja: hranljiva in okusna solata, ko se nam ne da kuhati

Kvinojo po uporabnosti uvrščamo med žita, čeprav to ni. V solati se odlično obnese, saj je nasitna, hranljiva, hkrati še vezivo.

Dober model za sestavljanje polnovrednih poletnih solat, ki nadomestijo običajen topel obrok, je na osnovi žita. Žito je nasitno, hranljivo in hkrati vezivo solate. Primeren je navaden beli riž, ki se ne razkuha, še boljši je rjavi riž, ki ga je treba prej namakati. Še raje kot riž za solato izberem proso, ajdovo kašo, bulgur ali kaj posebnega, recimo kvinojo. Žito skuham v malo slane vode in pazim, da ostane čvrsto. Meja med kuhanim in razkuhanim je zelo tanka, mimogrede jo zgrešiš. Z izkušnjami pridobiš tudi občutek, koliko vode potrebuje žito, da bo ravno prav kuhano, tekočina pa bo vsa povrela. Za začetnike je osnovno pravilo ena skodelica žita in dve skodelici vode.

Kuhano žito je treba pretresti v veliko skledo, ohladiti, razrahljati z vilicami, da se dvigne sopara in zrnca ostanejo ločena. Medtem je dovolj časa, da solato dopolnite po trenutnem navdihu. Ker je ravno sezona paradižnikov, se ne bo težko odločiti.

Sestavine za dva

  • 200 g kvinoje
  • mini paradižniki različnih barv
  • svež timijan peteršilj
  • strok česna
  • žlica rozin
  • drobna čebula
  • 100 g tempeha
  • sol in poper
  • 2 žlici oljčnega olja
  • veganska feta (ni nujno)

Priprava

1. Kvinojo sperite na gostem cedilu in skuhajte v dvakratni količini vode. Ko zavre, solite in zmanjšajte temperaturo. Kvinoja je hitro kuhana, nekje petnajst minut bo dovolj. Pazite, da se ne razkuha.

2. Drobno nasekljajte čebulo, česen, tempeh in peteršilj. Timijan osmukajte z vejic.

3. Na olju kratko popražite čebulo, le toliko, da oveni. Na tem zapecite nasekljan tempeh. Dodajte rozine in pražite, da se napihnejo. Vmešajte kvinojo, česen in zelišča (peteršilj in timijan) in nato odstavite.

4. Čez nekaj minut preložite v večjo skledo, razrahljajte z vilicami in pustite, da se ohladi. Če se mudi, kvinojo ohladite v skledi vode, v katero dodajte ledene kocke.

5. Drobne, kot češnja velike paradižnike pustite cele, malo večje razpolovite ali narežite na četrtine. Feto narežite na kockice. V ohlajeno kvinojo vmešajte paradižnike in feto.

6. Pokapljajte z oljem in takoj postrezite.

Priporočamo še: 12 idej za kosila z jajci, ki so nared v največ pol ure
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed