Odprta Kuhinja

Poletna panakota v kozarcu, s katero boste navdušili svoje goste

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Za poletni pridih ji dodamo maline, iz katerih naredimo žele, za hrustljavost proseni drobljenec.


Panakota je italijanska sladica, v originalu imenovana panna cotta, kar ni nič drugega kot kuhana smetana. Osnova zanjo je sladka smetana, ki jo pokuhamo ter zgostimo z želatino, nato pa največkrat vlijemo v kozarčke.

Kot nam povedo različni viri, ta sladica nima dolge zgodovine – pred letom 1960 je italijanske kuharske knjige menda sploh niso omenjale. O tem, kdo naj bi jo izumil, kroži več govoric: ena omenja, da jo je prva pripravila kuharica madžarskih korenin, ki je v začetku minulega stoletja živela v Italiji. Razširjeno je tudi mnenje, da izhaja iz severnoitalijanske dežele Piemont, od koder se je v relativno kratkem času razširila po vsem svetu.

Sladica je preprosta, da bolj ne bi mogla biti. Vsaj tako pravijo tisti, ki uporabljajo želatino, medtem ko se drugi del ljubiteljskih kuharjev, tisti, ki se želatine kar malce boji, s tem nekako ne strinja. Vsekakor pa so sestavine, vključene vanjo, povsem vsakdanje: sladka smetana, sladkor, vanilja in želatina.

»Če sladico pripravimo pravilno in jo postopoma ohladimo, je panakota svilnato gladka, imenitno kremasta in tudi rahla,« so jo opisali v spletnem leksikonu hrane TasteAtlas.

Ob mednarodnem letu prosa smo razmišljali, kako bi proseno moko vključili v kakšen fin poletni recept. Na pomoč nam je priskočila Simona Maček, ki je po poklicu gostinska tehnica in vodi kuhinjo na domači Turistični kmetiji Jamnk, najdemo jo v okolici Škofje Loke, v naselju Staniše. Iz prosene moke, ki jo na Kmetiji Punčar pridela njena prijateljica Janja Bernik, je Mačkova pripravila drobljenec, tega pa je posula na malinov žele, s katerim je okrasila panakoto. »Pa tako preprosta sladica je to,« je dejala ob navdušenju, ki je zajelo omizje med pokušanjem jedi.

ni podpisa
ni podpisaPanakota v kozarcu


Za 4 osebe.

 • 4 dl smetane

 • 1 dl mleka

 • 70 g sladkorja

 • 5 g želatine

 • 150 g stepene smetane


Malinov žele

 • 400 g malin

 • 50 g sladkorja

 • 8 g želatine


Drobljenec

 • 30 g sladkorja

 • 60 g masla

 • 90 g prosene moke

 • 1 jajce


Priprava


1. Panakoto pripravimo tako, da zavremo smetano, mleko in sladkor. Želatino namočimo in raztopimo, nato jo vmešamo v nekoliko ohlajeno smetano. Pazimo, da nima več kot 70 stopinj Celzija. Na koncu, ko se še malo bolj ohladi, previdno vmešamo še stepeno smetano.

2. Malinov žele pripravimo tako, da maline s sladkorjem pokuhamo in precedimo, da izločimo peške. Želatino namočimo in raztopljeno vmešamo v malinovo omako.

3. Za drobljenec vse sestavine ugnetemo v testo, ga zvaljamo, prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in spečemo. Pečemo 12 minut na 180 stopinjah Celzija oziroma toliko časa, da se robovi obarvajo zlato. Še toplo zdrobimo s prsti.

4. Sladico sestavimo tako, da v kozarčke najprej vlijemo panakoto in jo ohladimo. Ko se plast strdi, dolijemo malinov žele. Ko je tudi ta ohlajen, po vrhu razporedimo proseni drobljenec.
Priporočamo tudi: Pozabite na aperol spritz, to je hit tega poletja

Fotografije: Dejan Javornik
Datum Objave: 16.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

panakotamalinov želeproseni drobljenecsladica v kozarcu

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.