
Če ni račka, naj bo kračka.
Sestavine
svinjska kračka – izkoščičena (prosimo mesarja)
– 1 čebula, česen
– sol, kumina
Nadev
– 300 g mletega mesa
– 1 čebula, česen
– žlica olja, 2 jajca
– žemlja ali kos kruha
– malo mleka ali juhe
– peteršilj, šetraj, rožmarin
– poper, sol
Mlinci
– 300 g mlincev
– žlica zaseke
– 1 čebula, česen
– peteršilj, sol
Priprava
1. Kračko operemo in jo natremo s soljo.
2. V kozici prepražimo čebulo in česen. Zmešamo z mletim mesom, dodamo jajca, sol, začimbe in v mleku namočen kruh. Dobro zmešamo in s tem napolnimo kračko. Damo jo v pekač, prilijemo malo vode, posipamo s kumino in dodamo na grobo narezano čebulo in cel česen.
3. Pečemo uro in pol do dve uri na 180 °C.
4. Mlince poparimo z vročo vodo. V kozici na zaseki prepražimo čebulo in česen, zmešamo z mlinci in potresemo s peteršiljem.
Recept: Kmetija Šeruga
Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik