Polnjeni paradižniki (brez mesa)

Če se piknik ne izide, bo to rešitev za predelavo velike sklede paradižnikove solate s čebulo. Prav bo prišel tudi sir, ki ni dočakal žara.

Sestavine

  • 6 srednje velikih paradižnikov
  • žlica oljčnega olja
  • velika čebula
  • po 1 oranžno in rumeno korenje
  • 50 g kuskusa
  • 80 g tofuja
  • 50 g sira za žar
  • začimbe: kari, kurkuma, sol, poper, mleta rdeča paprika, ingver v prahu

Omaka

  • 2 žlici oljčnega olja
  • srednje velika čebula
  • 3 stroki česna
  • pločevinka pelatov (450 g)
  • začimbe: sol, poper, mleta rdeča paprika, bazilika, origano, majaron
Namig: Na to morate biti pozorni, ko kupujete pelate

Priprava

1. Paradižnike dobro operemo in odrežemo zgornji del. Z noževo konico ali žličko previdno izdolbemo notranjost. Pokrovčkov ne vržemo stran, ampak jih odlagamo, in sicer tako, da bomo vedeli, kam kateri spada.

2. V kozici zavremo 100 ml slane vode, dodamo kuskus, odstavimo in pokrijemo. Po 10 minutah bo kuskus vpil vso tekočino.
Korenje operemo in ostrgamo ter grobo naribamo.

3. Čebulo olupimo in nasekljamo ter prepražimo na malo olja. Ko je zlato rumene barve, dodamo korenje ter pražimo dobrih 5 minut.

4. Tofu narežemo na drobne kocke (0,5 x 0,5 cm) in ga dodamo k masi, začinimo in odstavimo z ognja. Primešamo kuskus, sir za žar in sredico paradižnikov.

5. Pečico vključimo na 200 stopinj.

6. Pripravimo omako: čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V kozici na olju prepražimo čebulo, da postekleni (3–4 minute), nanjo stresemo česen in popražimo, da zadiši.

7. Dodamo pločevinko pelatov in kuhamo toliko časa, da se popolnoma razpustijo. Začinimo.

8. V pekač nalijemo paradižnikovo omako. Paradižnike z žlico do vrha napolnimo z nadevom, jih pokrijemo z odrezanim delom in zlagamo v pekač z omako. V pečici pečemo 20 minut.

Recept sta testirali Neli Selan in Lee Sterle iz Centra kulinarike in turizma Kult 316.
Fotografija: Sonja Ravbar

Priporočamo še: Najboljša bližnjica do mesnih kroglic v paradižnikovi omaki
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed