Odprta Kuhinja

Polpete z amarantom

Odpri galerijo
A+   A-
Ameriške »palačinke« z okusom po kokicah.



Priprava: 15 minut; čas peke skupaj: 10 minut.

Sestavine


- skodelica amaranta (150 g)
- čebula, maščoba za peko
- 2 mali pločevinki vložene koruze
- 2 žlici olja, 2 žlički pecilnega praška, sol, poper
- 3 jajca, 3–4 žlice moke (približno ½ skodelice)

Priprava


1. Amarant v kozici zmešamo s skodelico vode, pristavimo in zavremo. Nad šibkim ognjem kuhamo 10 minut, nato odstavimo, pustimo pokrito 10 minut nabrekati, nato posodo odkrijemo in kuhan amarant ohladimo.

2. Medtem narežemo čebulo in jo stresemo v ponev. Dodamo olje in kratko popražimo.

3. Koruzo iz pločevinke odcedimo na cedilu, nato stresemo na praženo čebulo. Pražimo naprej, da voda izpari.

4. Ohlajen amarant preložimo v skledo, ga solimo, potresemo z moko, pecilnim praškom in dobro premešamo.

5. Dodamo praženo koruzo s čebulo, vmešamo še jajca. Dobiti moramo gosto tekočo zmes.

6. Ponev segrejemo in namastimo z oljem ali maslom. Z malo zajemalko ali z večjo žlico zajamemo zmes in jo zlijemo v ponev v kupček, ki se razleze v krog. Naenkrat lahko pečemo 4–5 polpet. Ko se na površini začnejo pojavljati mehurčki, je zmes dovolj trdna, da polpeto obrnemo z lopatico in spečemo še po drugi strani. Celoten čas peke traja približno 3 minuti.

7. Polpete preložimo na krožnik in spečemo še druge.

8. Ponudimo kot glavno jed z veliko skledo grške solate.

Opomba: Od velikosti jajc je odvisno, kakšno zmes bomo dobili. Ta mora biti podobno gosta kot za ameriške palačinke, se pravi malo gostejša kot za navadne palačinke. Po potrebi dodamo moko oziroma mleko. Z dodajanjem moke bodite previdni, sicer bodo polpete zbite.


Nasvet: Ponev po praženju čebule s koruzo res očistite. Naj vas ne mika peči polpet kar v umazani ponvi, saj se zaradi tega na njej nemarno primejo.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberi še: Pečen krompir z zelišči in skuto

Datum Objave: 3.9.2017 ob 08:09

Več iz te teme:

kosiloOkusnozdravopreprostolahkokoruzapolpeteAmarantenostavno poceni

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.