Pomarančni kolač, ki je ekspresno pripravljen

Dober okus ni nujno posledica velikega kuharskega kompliciranja. Ta pomarančni kolač je dokaz za to.

Kaj storiti, če želimo na praznično mizo posaditi osupljivo sladico, pa smo za to preveč zaposleni ali preprosto preleni? Nikar ne vrzimo puške v koruzo, raje si zamislimo brhek pomarančni kolač. Njegova priprava je preprosta, predvsem pa ekspresna! To sočno pecivo odlikuje izrazit pomarančni okus, ki se napaja iz pomarančnega soka, sladkorja in lupinice. Že samo po sebi je prava terna, ko ga spečemo v lepem pekaču, pa se zlahka postavi ob bok tudi bolj vzvišenim sladicam.

Sestavine

  • 4 jajca
  • 130 g masla
  • 220 g sladkorja
  • 300 g kremnega sira philadelphia
  • 300 g bele pšenične moke
  • zavitek pecilnega praška
  • 2 zavitka pomarančnega sladkorja
  • žlička pomarančne lupinice
  • 100 ml pomarančnega soka
  • po želji 100 g kandirane pomarančne lupinice
  • za posip: sladkor v prahu

Priprava

1. Maslo in sladkor penasto stepemo. Primešamo kremni sir. Veselo mešamo, ob tem pa dodajamo jajce za jajcem. V posodo zlijemo še pomarančni sok.

2. V drugi posodi zmešamo moko in pecilni prašek, nato ju primešamo h kremni zmesi. Če želimo, lahko za ekstra prazničen okus dodamo še kandirane pomarančne lupinice.

3. Peka: ličen pekač za šarkelj premažemo z maslom in posujemo z moko. Odvečno moko stresemo ven. V pekač vlijemo testo za kolač.

4. Pečemo 30–40 minut pri 180 stopinjah.

5. Ali je pečeno, preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu v kolač ostati suh.

6. Kolač naj se ohladi v pekaču.

Namig: Med peko bo na vrhu verjetno zrasel hribček. Odrežemo ga čim bolj naravnost, da bo kolač lepši in bo lepše stal. Pred postrežbo ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Priporočamo še: Ta slastna lešnikova torta vas bo prepričala z enostavno pripravo
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed