Popečena polenta z bučnim oljem

Skromno, vendar imenitnega okusa.

Priprava: 15 minut; čas kuhanja: 5 minut.

Sestavine

– 125 g instant polente, sol, žlica masla, bučno olje
– 4 mlade čebule ali 2 veliki čebuli
– 100–150 g poltrdega sira ali mocarele
– 50–100 g šunke, suhe salame, pancete

Priprava

1. Polento skuhamo po navodilih na embalaži v razmerju 1:3. Kuhano preložimo v skledo in postavimo na hladno za 15 minut, da se učvrsti.

2. Narežemo ali grobo naribamo sir in ga prihranimo. Narežemo mlado čebulo in mesnino ter vse skupaj stresemo v ponev. Pristavimo, po potrebi dodamo malo maščobe in popražimo, nato preložimo na krožnik.

3. Ohlajeno polento zvrnemo na desko in jo razkosamo na večje kose. V ponvi raztopimo maslo in nanj položimo kose polente. Počakamo, da na dnu nastane čvrsta skorjica, šele nato kose polente obrnemo in popečemo še po drugi strani.

4. Po polenti potresemo popraženo čebulo s koščki mes­nin, potresemo s sirom, odstavimo in pokrijemo za 2 minuti, da se sir stopi.

5. Naložimo na krožnik in prelijemo z bučnim oljem. Ponudimo s kruhom po kremni porovi juhi, zraven si privoščimo bogato radičevo solato s fižolom.

Nasvet: Ko pečete polento, res počakajte, da na spodnji strani nastane skorjica, šele takrat obrnite. Sicer vam bodo kosi razpadli.
Naredimo vnaprej: Vsekakor skuhajte polento prej, jo naložite v posodo in ohlajeno shranite v hladilnik. Naslednji dan jo stresite iz posode, narežite in specite po navodilih.
Ali ste vedeli: Iz instant koruznega zdroba res skuhamo polento na tiktak, vendar je vedno grobe strukture in praznega okusa. Veliko bolj blago polento sladkega okusa dobimo, če uporabimo koruzni zdrob, ki ga je treba kuhati počasi vsaj pol ure: mešati, mešati in postopno prilivati vodo.
Preberite še: Zapečeni makaroni z rdečo peso in šunko

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed