
Bi bil lahko še lepši?
Sestavine
– 60 g masla, 220 g moke
– jajce, 2 jabolki
– 2 pesti brusnic ali rozin
– žlička cimeta
– zavitek pecilnega praška
– 500 g jabolčne čežane
Priprava
1. Najprej pripravimo jabolčno čežano: jabolka olupimo, odstranimo peščišča in narežemo na koščke, skuhamo do mehkega in pretlačimo.
2. Moko zmešamo s pecilnim praškom in cimetom, primešamo stopljeno maslo, jajce in jabolčno čežano. V zmes frcnemo še brusnice ali rozine in jo dobro premešamo.
3. Dobljeno testo prelijemo v model za kruh, obložen s papirjem za peko. Na vrh zapičimo olupljene jabolčne polovice brez peščišč.
4. Ta sočni kolač se peče 45 minut pri 180 stopinjah in je nared.
Namig: Kadar sladimo z jabolčno čežano, iz recepta izpustimo za približno četrtino volumna tekočine. Torej, na vsakih 100 ml čežane je treba izpustiti 20–30 ml tekočine. Tako jabolčna čežana kot bananov pire lahko v receptu nastopita kot nadomestek jajc – oba prevzameta funkcijo vezanja in vlaženja. Seveda pa dodata tudi sladkor in značilni okus, kar je treba imeti v mislih, ko se odločamo za zamenjavo.