Odprta Kuhinja

Popolna omleta: tudi tisto, česar v receptu večinoma ne povedo

To kuhanje je bilo zelo zanimivo, se nam zdi, tudi za Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana, s katerima se vsak mesec posvetimo receptom, ki jih mora poznati vsak mlad kuhar (ali pa starejši, ki bi rad osvežil znanje). Fotografija: Črt Piksi
Odpri galerijo
A+   A-
Mnogi smo prepričani, da znamo jajčno omleto vsi pripraviti. Pa se motimo. Kar nekaj spretnosti je potrebne, da nam uspe takšna, ki bi jo odobril tudi chef.


Pri omleti, ki je narejena zelo hitro, gre predvsem za ročno spretnost: s ponvico je treba ves čas migati, ob tem pa v vsebino tudi dregati z vilicami. Gre za to, da omleta spodaj ne sme biti preveč pečena, medtem ko bi bil zgornji del še čisto tekoč. Vsa igra je v tem, da tekoči zgornji del hitro prerazporejamo, dokler ni povrhu le še tanek moker film – ta pa se toplotno obdela, ko omleto prepognemo.

Lepe, dobre in rahle omlete, ki bo v sredini še malo kremasta, pravzaprav ni lahko pripraviti. Zelo pomembno navodilo, ki ga po navadi pozabijo pripisati v receptih, pa je, da se morata količina jajc in velikost ponvice dokaj natančno ujemati. Standardna količina jajc za eno omleto je tri, pri čemer je nujna ponvica, ki ima pri dnu premer okrog 20 cm. Če bo manjša, bo omleta predebela in se bo lomila, ko jo bomo zvili, če bo večja, bo prehitro zakrknila in ne bo imela značilne rahle strukture, ampak bo bolj palačinka.

Kako najlažje dosežemo, da je omleta vedno v gibanju


Ponvico držimo z desno roko, v levi pa imamo vilice, dobro se obnese tudi slaščičarsko strgalce. Z desnico premikamo ponvico tako, da se jajčna zmes vrti, z vilicami pa na začetku peke privzdigujemo rob, da nekaj jajčne zmesi steče ob rob. Tako tanjšamo debelino omlete oziroma nižamo plast nezakrknjenih jajčk.

Pri čem se mnenja o postopku razlikujejo


Vsekakor pri tem, kako vroča mora biti ponvica. Večina receptov navaja, da zelo vroča, mi menimo, da ne. Kaj se zgodi: če jajčno zmes vlijemo na zelo vročo ponvico, se na sredini začne privzdigovati, saj nastajajo mehurji. Pri srednje razgreti ponvici tega ni.

Kaj, kdaj in kaj dodati


Kdaj dodati, je odvisno od dodatka – mlečni izdelki, ki se morajo stopiti, naj gredo na omleto kako minuto in pol pred koncem peke, zelišča, priporočamo zlasti luštrek in drobnjak, tik preden omleto prevalimo na krožnik.

To kuhanje je bilo zelo zanimivo, se nam zdi, tudi za Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana, s katerima se vsak mesec posvetimo receptom, ki jih mora poznati vsak mlad kuhar (ali pa starejši, ki bi rad osvežil znanje). Fotografija: Črt Piksi
To kuhanje je bilo zelo zanimivo, se nam zdi, tudi za Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana, s katerima se vsak mesec posvetimo receptom, ki jih mora poznati vsak mlad kuhar (ali pa starejši, ki bi rad osvežil znanje). Fotografija: Črt Piksi

Jajčna omleta



  • 3 jajca

  • ščep soli

  • poper po okusu

  • brizg (za žlico) mleka, sladke smetane, juhe

  • za lešnik maščobe (mi smo vzeli svinjsko mast)

  • dodatki po želji

  • sveža zelišča, zrnati ali mladi sir, parmezan


Priprava


1. Jajčka ubijemo v skodelico, solimo, dodamo za brizg smetane, mleka ali juhe in stepemo samo toliko, da se beljak čim manj drži skupaj. Ne želimo preveč zraka v zmesi.

2. Na ogenj pristavimo ponvico, ki ima na dnu premer okoli 20 centimetrov in v kateri se hrana ne prijema. Dodamo maščobo, jo stopimo in razporedimo/prelijemo po celotni površini.

3. Prilijemo stepena jajčka, najbolje ob rob ponvice. Pri priprav­ljanju omlete naj se zmes ves čas premika: s krožnimi gibi jo vrtimo po ponvici, rahlo privzdigujemo z vilicami. Tako nadaljujemo kakšne tri minute. Omleta je pripravljena, ko je po vrhu videti še mokra, če jo bomo zvijali kot rulado, ne sme pa biti sledi nezakrknjenega beljaka.

4. Omleto na tistem delu, kjer se ponvice drži ročaj, privzdignemo in prepognemo čez drugi del, to pa na koncu zvrnemo/prevalimo na krožnik tako, da se oblikuje kot ruladica. Pokusimo in po potrebi dosolimo in popramo kar po vrhu.
Priporočamo še: Hitri recepti z bučkami: 5 idej brez ali skoraj brez kuhanja

Naslovna fotografija: ClaudioVentrella/Getty Images
Deloindom.si: Poleti bodite izbirčni kupci sadik
Datum Objave: 14.7.2023 ob 10:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: