Popolne račje prsi, ki se ne bodo izsušile

Kaj so skrivni triki v tem postopku, ki je videti dokaj preprost?

Prvi pomemben korak je, da račje prsi pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo, ker se bo enakomerneje speklo, saj ne bo prevelike temperaturne razlike med zunanjim in notranjim delom. Sploh vsi tisti, ki ne marate medium ali medium rare zapečenega mesa, je dobro, da si to zapomnite. 🙂

Obrišemo ga zato, da se bo zunanjost lepše zapekla, meso bo zunaj zakrknilo in preprečilo, da bi sokovi pronicali navzven – meso bo sočno, koža pa hrustljava.

Mrežo zarežemo, da se koža med peko, ko bo zakrknila, ne bo zategnila oz. upognila mesa navzven. Prsi bodo ostale ravne, koža hrustljava in meso se bo enakomerneje in lepše speklo.

Kako je s soljenjem in popranjem? Kožo solimo, saj s tem pospešimo izsušitev oz. hrustljavost kože, ne solimo pa mesa, še manj ga popramo. Poper bi namreč med peko v vročem olju zagrenil.

Zakaj ne segrejemo maščobe tako močno kot na primer pri steaku? Ker bi koža potem po daljšem času peke postala gumijasta. Račje prsi pečemo najprej na manjšem ognju.

Račje prsi, ki se ne bodo izsušile

  • račje prsi
  • maslo
  • sol
  • 3–4 vejice timijana

1. Račje prsi, tako kot vse drugo meso, vsaj uro pred pripravo vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Obrišemo do suhega in kožo zarežemo v obliki mreže.

2. Pečico segrejmo na 200 stopinj Celzija.

3. Kožo solimo. Mesa ne solimo niti popramo.

4. Račje prsi položimo v srednje vročo maščobo (maslo) s kožo navzdol. Dodamo vejice timijana.

5. Pečemo jih na vsaki strani 6 minut. Ker niso ravne, jih s prijemalko držimo ob straneh navzdol, da se enakomerno zapečejo, ves čas peke pa jih polivamo z vročo maščobo. Sploh po koži.

6. Nato jih preložimo na pekač (če nimamo ponve, primerne za pečico) in jih pečemo v že ogreti pečici 4 minute (za medium rare) in 6 minut za (medium).

7. Pečene prsi pustimo počivati 10 minut. Medtem si pripravimo omako.

Še pika na i: tako naredite omako iz tistega, kar je ostalo v ponvi

  • 0,5 dl konjaka
  • 25 g masla
  • vejica timijana
  • sok 1–2 mandarin (ali pomaranče)

1. Osnova za omako je maščoba, v kateri so se pekle račje prsi.

2. Vejico timijana zamenjamo s svežo.

3. Na srednje močnem ognju k maščobi prilijemo konjak in sok pomaranče. Počakamo, da steče deglaziranje: torej, da se skorjica, ki je bila na dnu posode, začne raztapljati v konjaku.

4. Omako zatem precedimo, zmanjšamo ogenj in dodamo svežo porcijo masla. Mešamo in omako malo pokuhamo, da se sestavine povežejo.

Omaka bo zaokrožila celotno jed.
Urška Fartelj

Urška Fartelj, ustvarjalka bloga 220 stopinj poševno, je med najbolj prepoznavnimi in uglednimi blogerji za hrano pri nas. Njena moč je v tem, da zna vsakdanje jedi predstaviti na lep, zanimiv in hkrati poznavalski način. Človek se kar takoj bolje počuti, postane kralj svoje male družinske mize, ki to zna pripraviti.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana