Posolanka z jabolki

Izvrstna sladica brez jajc (in priložnost, da začnete trošiti ogromne zaloge suhega kvasa, ki ste jih nakupili :).

Priprava: 10 minut in vsaj 30 minut za vzhajanje, čas peke: 20 minut.

Sestavine

  • 400 g moke
  • pol kocke kvasa (ali vrečka suhega)
  • pol žličke soli
  • 2–3 dl tople vode
  • 6 večjih jabolk
  • 2–3 žlice sladkorja
  • cimet
  • pol lončka kisle smetane

Priprava

1. Kvas raztopimo v malo vode.

2. V skledo presejemo moko, jo pomešamo s soljo, prilijemo raztopljen kvas, postopno toplo vodo in zgnetemo kvašeno testo, ki naj nato vsaj pol ure počiva.

3. Pečico vklopimo na 200–220 stopinj.

4. Nizek pekač namastimo, po njem razprostremo testo kakor za pico, največ za pol prsta visoko.

5. Jabolka razpečkamo, grobo naribamo in naložimo na testo. Potresemo s sladkorjem in cimetom ter takoj postavimo v ogreto pečico. Pečemo okoli 20 minut.

6. Posolanko še toplo narežemo in ponudimo po zelen­javni enolončnici, s kislo smetano, ki si jo lahko vsak namaže po jabolkih.

Opomba: Testo za posolanko je podobno kot za pico, le da ne primešamo oljčnega olja, po želji le košček masla.

Koristen nasvet: Rozine na jabolkih se neprivlačno zapečejo, zato jih raje ne dodamo.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed