Pozabite na palačinke ali šmorn, tukaj so češki tolki

Odpri galerijo
A+ A-
Ko si na hitro želimo kaj sladkega iz preprostih sestavin, kot so jajca, moka in mleko, največkrat nastanejo palačinke ali šmorn. A tukaj so še tolki, s katerimi boste razbili rutino.
V recept za češke tolke je slovenska babica pred stoletjem zapisala, da zmes iz moke, jajc in mleka »deni v tisto ponev, ki je za jajca peči, na štedilnik in v vsako globočino daj malo masla. Ko je vroče, vlij v vsako globočino 1 do 2 žlici testa. Ko je po eni strani pečeno obrni. Pečene devaj v kozico in v pečico postavi. Ko so vsi pečeni, deni po dva skupaj, v sredi pa z omako namaži. Povrhu potresi s sladkorjem.«
Ker takšnih ponev danes v kuhinjskih omaricah nimamo, je Mojca Trnovec, chefinja iz znane Gostilne Mihovec, ko smo jo prosili za posodobitev in poenostavitev recepta, podala genialno idejo – zmes razporedimo v modelčke za mafine in jih spečemo v pečici.
Nastane čudovito, briošem podobno pecivo, ki je odlično še mlačno in res krasno, tudi ko se shladi – tedaj ga lahko prerežemo in nadevamo z marmelado ali nadevom po želji. Mojca Trnovec je pripravila dve različici: mešanico maskarponeja in medu, v drugi posodici pa je maskarponeju dodala vaniljev sladkor in mak. Kakšni krasni tolki!
Pomembno: testo pripravimo dan prej, nato naj počiva v hladilniku.

Tolki kot nekakšni mafini.
Češki tolki
Za 15–20 kosov.
- 350 ml mleka
- 350 g moke
- vrečka suhega kvasa
- 2 jajci
- 6 žlic sladkorja
- 2 žlici ruma
- naribana lupinica 1 limone
Priprava
1. Jajci ločimo: rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, iz beljakov stepemo čvrst sneg. K rumenjakom dodamo hladno mleko, moko, kvas, naribano limonovo lupinico in rum.
2. Pomešamo, da dobimo enakomerno maso, v katero nato previdno vmešamo beljakov sneg. Posodo pokrijemo in postavimo za nekaj ur (še najbolje: čez noč) v hladilnik, da kvas opravi svoje.
3. Nato pripravimo modelčke za mafine, v katere namestimo papirnate posodice. V vsako posodico dodamo 2 žlici testa (več ne, ker bo med peko naraslo).
4. Pečemo 15–20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
ni podpisa

ni podpisa
Priporočamo še: Kvašeno testo: če vam ne gre dobro od rok, je to obvezno branje
Fotografije: Črt Piksi
Deloindom.si: 7 nasvetov za jesensko sajenje česna
Datum Objave: 8.11.2022 ob 06:11