Pozabite na palačinke ali šmorn, tukaj so češki tolki

Ko si na hitro želimo kaj sladkega iz preprostih sestavin, kot so jajca, moka in mleko, največkrat nastanejo palačinke ali šmorn. A tukaj so še tolki, s katerimi boste razbili rutino.

Najprej: kaj so tolki? V originalu jim rečejo vdolky in so nekakšni krofki. Recept zanje smo našli v kuharskih zapiskih babice Marka Nemca Pečjaka, ki v jeseni življenja tudi sam ljubiteljsko kuha, raziskuje družinsko preteklost in piše. Če sklepamo po kuharskih zapiskih njegove babice Alojzije Vrbanjščak, ki je bila pred stoletjem kuharica na kraljevem dvoru, so to jed pekli v posebni ponvi z vdolbinicami.

V recept za češke tolke je slovenska babica pred stoletjem zapisala, da zmes iz moke, jajc in mleka »deni v tisto ponev, ki je za jajca peči, na štedilnik in v vsako globočino daj malo masla. Ko je vroče, vlij v vsako globočino 1 do 2 žlici testa. Ko je po eni strani pečeno obrni. Pečene devaj v kozico in v pečico postavi. Ko so vsi pečeni, deni po dva skupaj, v sredi pa z omako namaži. Povrhu potresi s sladkorjem.«

Ker takšnih ponev danes v kuhinjskih omaricah nimamo, je Mojca Trnovec, chefinja iz znane Gostilne Mihovec, ko smo jo prosili za posodobitev in poenostavitev recepta, podala genialno idejo – zmes razporedimo v modelčke za mafine in jih spečemo v pečici.

Nastane čudovito, briošem podobno pecivo, ki je odlično še mlačno in res krasno, tudi ko se shladi – tedaj ga lahko prerežemo in nadevamo z marmelado ali nadevom po želji. Mojca Trnovec je pripravila dve različici: mešanico maskarponeja in medu, v drugi posodici pa je maskarponeju dodala vaniljev sladkor in mak. Kakšni krasni tolki!

Pomembno: testo pripravimo dan prej, nato naj počiva v hladilniku.

Tolki kot nekakšni mafini.

Češki tolki

Za 15–20 kosov.

  • 350 ml mleka
  • 350 g moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 2 jajci
  • 6 žlic sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • naribana lupinica 1 limone

Priprava

1. Jajci ločimo: rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, iz beljakov stepemo čvrst sneg. K rumenjakom dodamo hladno mleko, moko, kvas, naribano limonovo lupinico in rum.

2. Pomešamo, da dobimo enakomerno maso, v katero nato previdno vmešamo beljakov sneg. Posodo pokrijemo in postavimo za nekaj ur (še najbolje: čez noč) v hladilnik, da kvas opravi svoje.

3. Nato pripravimo modelčke za mafine, v katere namestimo papirnate posodice. V vsako posodico dodamo 2 žlici testa (več ne, ker bo med peko naraslo).

4. Pečemo 15–20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

Priporočamo še: Kvašeno testo: če vam ne gre dobro od rok, je to obvezno branje

Fotografije: Črt Piksi

Deloindom.si: 7 nasvetov za jesensko sajenje česna
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana