Odprta Kuhinja

Prata: recept in namigi mojstrice

Tako jo pripravi mojstrica te jedi Špela Šavs. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
A+   A-
Prata je mešanica suhega mesa in starega kruha, povezana z jajci. Prinašamo koristne nasvete za pripravo.

Ponekod na Gorenjskem ji rečejo prata, v sosednji vasi uporabljajo ime budl, spet drugod tej nasitni velikonočni dobroti, pripravljeni iz kruha, jajc, prekajenih mesnin in ostalih dodatkov, rečejo fila ali želodec.

Da bo zmes, pripravljena iz na kocke narezanega prekajenega mesa in dan ali dva starega kruha oziroma žemelj, ravno prav sočna, poleg obilice jajc vanjo vmešamo še mleko, malo masla ali kislo smetano, nekateri za pripravo prate uporabljajo celo vodo, v kateri se je kuhala šunka. V zmes lahko dodamo prepraženo čebulo, malo česna in različna zelišča, denimo peteršilj ali drobnjak, prav tako mleti poper in nariban muškatni orešček.

Prata, budl, fila ali želodec – ne glede na ime je vselej okusna. FOTO: Špela Ankele
Prata, budl, fila ali želodec – ne glede na ime je vselej okusna. FOTO: Špela Ankele

V mrežico

Po tradiciji prato spečemo v očiščenem govejem črevu, če pa tega nimamo, lahko zmes zavijemo v papir za peko. Kot nam je pred časom pojasnila Špela Šavs, ki v družinski mesnici sredi Kranja ob velikonočnih praznikih pripravi neverjetnih 200 kilogramov te dobrote, lahko zmes zavijemo tudi v svinjsko mrežico ali za peko uporabimo podolgovat pekač.

Nekako velja, da en kilogram prate pečemo eno uro, izkušene gospodinje pa so nam svetovale še to: raje pečemo na nižji temperaturi, torej pri 150 ali 160 stopinjah Celzija, saj se tako jed enakomerno zapeče.

Da bo malce drugače, uporabimo modelčke za mafine. FOTO: Špela Ankele
Da bo malce drugače, uporabimo modelčke za mafine. FOTO: Špela Ankele

S solato ali potico

Prato jemo mlačno ali hladno. Toplo postrežemo z veliko skledo sezonske solate in že je tu okusno kosilo, hladna bo na kruhu nadomestila rezino sira ali salame. Ob veliki noči jo jemo kar zraven potice. Še to: odličen spremljevalec te jedi, kot tudi vseh drugih velikonočnih, je hren. 

Vsi, ki se boste za veliko noč lotili te jedi, pa toplo priporočamo recept, ki nam ga je zaupala naša sogovornica Špela Šavs. 

image_alt
Prata po receptu mojstrice, ki je ob veliki noči speče neverjetnih 200 kilogramov

Datum Objave: 29.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

velika nočpratakruh

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.