Praznična peka: od pirinih snežnih kep do vaniljevih kolačkov
Že ko se na kuhinjskem pultu znajdejo odprte vrečke moke, sladkorja, cimeta, klinčkov, pomarančne lupinice in vanilje, se kuhinja spremeni v prizorišče najlepših božičnih pravljic. Vonjave nas takoj popeljejo v preteklost, ko smo skupaj z babico ustvarjali preproste piškote na »metre« in kuhali najbolj dišeče kompote.
Mesta in domovi so že zažareli v prazničnih dekoracijah in vsak trenutek je pravi, da si privoščimo vsaj še eno praznično poslastico. Tudi če sicer ne pečemo sladic, je veseli december vseeno tisti čas v letu, ko si vsi želimo nadeti predpasnike in se prepustiti čarobnim podvigom v kuhinji. Tudi nas je zajela praznična vročica in pripravili smo nekaj receptov, ki jih morate preizkusiti.
Še tako dober recept ne more popolnoma uspeti, če nimamo pravih sestavin. Ena glavnih in najpomembnejših je gotovo kakovostna moka, mleta iz najboljših žit. Najbolj vsestransko uporabna je pšenična moka, ki je označena s kodami TIP 400, 500, 850 … Te številke nam povejo, koliko je neka moka prečiščena. Manjša številka pomeni, da ima moka manjši delež trdih snovi v enoti moke, ki ostane po njeni termični obdelavi.
Za pripravo malce bolj zahtevnih slaščic iz kvašenega in vlečenega testa ter za praznična peciva lahko uporabimo moko tip 400, ki je narejena iz fino mletih jeder pšeničnih zrn in velja za kraljico vseh mok. Žitova posebna bela moka tip 400 je tudi najbolj prodajana moka v Sloveniji (vir: Nielsen 2022).
Za peko kruha in štručk in žemljic ter za najboljše biskvitno in krhko testo bomo uporabili pšenično belo moko tip 500, ki je zaradi teksture odlična tudi za palačinke in za zgostitev omak in juh. Moka tipa 500 ima manj beljakovin, zato je idealna za lahko in ne preveč gosto pecivo.
Pšenično moko lahko v večini receptov nadomestimo s pirino, ki ima v primerjavi s pšenico več beljakovin in ima čudovit vonj po lešnikih ter je bolj groba. Narejena je iz starodavne vrste pšenice. Žitova pirina moka je idealna za kruh, peciva, pite, piškote, palačinke in domače testenine.
Ko pripravimo vse sestavine in izberemo pravo moko za naše kulinarične podvige, se naša praznična zabava lahko začne. Ustvarjanje v kuhinji je dobra priložnost za povezovanje z najbližjimi, obujanje tradicij in ustvarjanje novih spominov. Z nekaj preprostimi recepti in kančkom domišljije lahko pričaramo praznično vzdušje, ki bo razveselilo tako družino kot goste. Začnimo z nekaj preizkušenimi recepti, ki vas bodo navdušili.
Kokosova potica
Z letošnjo malce drugačno praznično potico lahko lepo presenetite svoje goste. Pripravite kokosovo potico po receptu, ki ga je pripravil Sašo Šketa.
Sestavine za čokoladno kvašeno testo za 2 potici:
7 g suhega kvasa, Dolcela
180 ml mleka
150 g kisle smetane
80 g sladkorja
10 g vaniljevega sladkorja, Dolcela
pol žličke soli
50 g temnega kakava
2 rumenjaka
30 ml ruma
60 g masla, sobne temperature
Sestavine za kokosov nadev:
300 g kokosove moke
330 ml kokosovega mleka
100 g sladkorja
¼ žličke soli
70 g kisle smetane
80 g kokosovega namaza Lino Lada
¼ žličke rumove arome
1 beljak
1 jajce
Priprava:
V skledo mešalnika damo vse sestavine po napisanem zaporedju, razen masla. Testo pričnemo gnesti pri nižji hitrosti s kljukastim nastavkom. Ko se sestavine povežejo v testo, postopoma dodamo mehko maslo. Nato dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo dobrih 5 minut. Končno testo mora biti gladko in nelepljivo. Prestavimo ga v naoljeno skledo in pokrijemo. Pustimo ga vzhajati 60 minut, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
Med vzhajanjem pripravimo kokosov nadev.
V večjo skledo stresemo kokosovo moko, sladkor in sol. Čez prelijemo segreto kokosovo mleko in dobro premešamo. Dodamo kislo smetano, kokosov namaz, rumovo aromo, beljak in jajce. Dobro premešamo, da dobimo enoten in sočen nadev.
Vzhajano testo pretlačimo in razdelimo na pol. Pustimo ga počivati 5 minut, da se sprosti in medtem pripravimo dva pravokotna pekača (30 x 12 cm), ki ju namastimo. Polovico testa na rahlo pomokani površini razvaljamo v večji pravokotnik, na debelino 4 do 5 mm. Širina pravokotnika naj bo velika 30 cm, kot je dolžina pekača.
Razvaljano testo premažemo s polovico kokosovega nadeva. Nadev naj sega do robov testa razen na koncu krajše stranice pustimo 2 cm brez nadeva, da se bo potica lepo zaprla. Potico zavijemo vzdolž daljše stranice, da dobimo čim več navojev. Šiv testa naj bo na dnu zavite potice.
Potico previdno prestavimo v pekač, jo pokrijemo in pustimo vzhajati nekje na toplem 30 minut. Ko potica vidno vzhaja njeno površino prepikamo, da bo lahko med peko vzhajala brez pokanja.
Potico pečemo 30 minut pri 180 °C, brez ventilacije. Še toplo potico premažemo z maslom in pokrijemo s krpo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato jo vzamemo iz pekača in postrežemo.
Vaniljevi kolački
Prava moka v tem receptu poskrbi, da so kolački še bolj sočni in mehki in so popolni tako za vsak dan kot tudi za posebne priložnosti.
Sestavine za kolačke:
250 g sladkorja
2 jajci (sobne temperature)
2 vaniljeva stroka
250 g posebne bele moke Žito tip 400
2 čajni žlički pecilnega praška
pol čajne žličke soli
160 ml mleka
Sestavine za kremo:
230 g kremnega sira
90 g zmehčanega masla
pol čajne žličke vaniljevega ekstrakta
360 g sladkorja v prahu
Za dekoracijo: posipi in grobi sladkor
Priprava:
Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki.
V veliki posodi stepamo maslo in sladkor, dokler zmes ne postane lahka in puhasta (približno 5 do 7 minut). Dodamo jajca, drugega za drugim, in po vsakem dobro stepemo. Vaniljeva stroka vzdolžno prerežemo in z ostrim nožem postrgamo semena. Vmešamo jih v maslo in sladkor.
V ločeni posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine izmenično z mlekom dodajamo k masleni zmesi in po vsakem dodatku dobro premešamo.
Modelčke napolnimo do polovice. Pečemo 18–20 minut. Kolačke v pekaču hladimo še 10 minut, nato jih prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
Priprava kreme:
V veliki posodi stepemo kremni sir, maslo in vaniljev ekstrakt, dokler se ne povežejo. Postopoma dodajamo sladkor v prahu in stepamo, dokler ne nastane gladka krema.
Ohlajene kolačke premažemo s kremo, nato jih okrasimo s posipi in grobim sladkorjem.
Uporabili smo posebno belo moko Žito tip 400, ki združuje lastnosti ostre in gladke moke in je vsestransko uporabna. Odlično se obnese za pripravo različnega prazničnega peciva, tudi za kvašeno in vlečeno testo.
Žitova posebna bela moka je že vrsto let moka številka 1 v Sloveniji. Prepoznamo jo po njeni že legendarni beli embalaži z rožnatimi pikicami. Ponaša se s stalno kakovostjo, kar je za peko izjemno pomembno.
Torta z brusnicami
Zakaj pa ne bi letos pripravili torte z brusnicami, ki nas bo očarala s svežo kombinacijo sladkega in rahlo kiselkastega okusa, ki se lepo dopolnjuje z dišečo vaniljevo osnovo in čudovitim prazničnim videzom?
Sestavine za torto:
150 g kristalnega sladkorja
pol vrečke pecilnega praška
ščep soli
1 jajce
1 beljak
180 ml polnomastnega pinjenca ali tekočega jogurta
60 g zmehčanega masla
60 ml olja
pol čajne žličke vaniljevega ekstrakta
Sestavine za kremo:
220 g zmehčanega masla
240 g sladkorja v prahu
ščepec soli
pol čajne žličke vaniljevega ekstrakta
2 žlici brusnične marmelade (po želji, če želite, da je krema rožnata)
Priprava biskvita za torto:
Pečico segrejemo na 175 °C. Tri modelčke za torto premera 15 cm obložimo s papirjem za peko.
V posodi presejemo moko, sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo jajce, beljak, pinjenec, stopljeno maslo, olje in vaniljev ekstrakt. Vse skupaj zmešamo z metlico, da dobimo gladko zmes (10–15 sekund). Testo razdelimo na tri dele in vsakega posebej pečemo približno 17 minut. Oblate postavimo na rešetko, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Krema:
Maslo stepamo eno minuto, da postane gladko. Med mešanjem na nizki hitrosti po žlicah dodajamo sladkor v prahu in sol, dokler se masa ne zgosti in poveže. Dodamo vaniljev ekstrakt in po želji brusnično marmelado. Hitrost povečamo na srednjo in stepamo 4–5 minut, pri tem večkrat postrgamo maso s sten posode, dokler krema ne postane rahla in penasta. Nato zmanjšamo hitrost na nizko in mešamo še 2 minuti, da odstranimo zračne mehurčke.
Na tortno podlago postavimo prvi tortni oblat. Dresirne vrečke napolnimo s približno skodelico maslene kreme. Kremo nabrizgamo po robu torte, znotraj pa namažemo z brusnično marmelado. Ponovimo postopek z naslednjima plastema torte, pri čemer na vrhu zaključimo s tretjo plastjo.
Torto na tanko premažemo z masleno kremo in jo postavimo v hladilnik, da se premaz učvrsti. Okrasimo s sladkanimi brusnicami in vejicami rožmarina.
Priprava sladkanih brusnic in rožmarina:
brusnice in rožmarin
80 ml vode
140 g kristalnega sladkorja
1 skodelica svežih brusnic
1 šopek svežih vejic rožmarina
Brusnični nadev:
225 g brusnične marmelade
Namig: Sladkane brusnice in rožmarin pripravite en dan vnaprej.
V majhni kozici zmešamo vodo in polovico sladkorja. Zavremo, nato kuhamo na srednji temperaturi tri minute. Odstavimo s štedilnika in dodamo brusnice. Dobro premešamo. Brusnice odstranimo s penovko in jih enakomerno razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko. V sladkorni sirup pomočimo vejice svežega rožmarina in jih prav tako položimo na pekač. Brusnice in rožmarin sušimo 1 uro.
Preostali sladkor stresemo v skledo. Počasi dodajamo brusnice in rožmarin ter jih povaljamo, dokler niso enakomerno obloženi s sladkorjem. Spet jih stresemo na pekač in pustimo, da se sušijo še 1 uro. Posušene brusnice in rožmarin hranimo v nepredušni posodi na sobni temperaturi do 2 dni ali v hladilniku do dva tedna. Pred dekoriranjem jih malce osvežimo, tako da jih spet povaljamo v sladkorju.
Pšenična bela moka tip 500 je primerna za peko belega kruha, štručk in žemljic ter izdelavo biskvitnega in krhkega testa.
Uporabimo jo lahko za palačinke, vlivance, žličnike ter tudi za zgostitev omak in juh.
Pirine snežne kepe s pekani
Pirine snežne kepe s pekani so pravzaprav izredno mehki piškoti. So popolna izbira za praznične dni ali posebne priložnosti, ko želimo navdušiti s čim posebnim.
Sestavine:
ščep soli
170 g drobno mletih pekanov
60 g sladkorja v prahu
250 g zmehčanega masla
1 jajce
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
1 skodelica sladkorja v prahu za valjanje piškotov
Priprava:
V srednje veliki posodi zmešamo moko, sol in mlete pekane. V manjšo posodo damo 1 skodelico sladkorja v prahu in postavimo na stran.
V večji posodi stepemo maslo, dokler ne postane kremasto. Nato postopoma dodajamo 60 g sladkorja v prahu in stepamo, da masa postane puhasta. Dodamo jajce in vaniljev ekstrakt ter znova stepamo.
Postopoma dodajamo suhe sestavine in mešamo pri nizki hitrosti, dokler se testo ne začne povezovati. Oblikujemo kepo testa, jo zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri ali največ 24 ur.
Pečico segrejemo na 200 °C in dva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo oblikujemo v kroglice velikosti oreha in jih razporedimo po pekaču. Pečemo 10 minut. Piškote pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladijo, nato jih povaljamo v sladkorju v prahu in prestavimo na večji krožnik, da se popolnoma ohladijo.
Ko so piškoti sobne temperature, jih še enkrat povaljamo v sladkorju v prahu. Hranimo jih v nepredušni posodi.
Pšenično moko lahko v večini receptov nadomestimo s pirino moko, saj ima podobne lastnosti, a nekoliko nižjo vsebnost glutena. V primerjavi s pšenico ima več beljakovin. Primerna je za piškote, biskvite, palačinke in druge rahle jedi, ki ne potrebujejo močne strukture. Pri receptih za kruh ali testo, ki zahteva večjo prožnost, je priporočljivo prilagoditi recept z dodatkom več tekočine ali kombinirati pirino moko z drugimi vrstami moke. Pirina moka Žito je najbolj prodajana pirina moka v Sloveniji (vir: Nielsen 2022).
Ali ste vedeli?
Moko je najbolje shranjevati na suhem, hladnem in temnem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe in vlage. Najbolje jo je hraniti v plastičnih ali steklenih posodah z dobro zaprtimi pokrovi, ki preprečujejo dostop zraka in vlage. Če bomo moko uporabili takoj, jo lahko pustimo kar v originalni papirnati embalaži. Moka naj bo shranjena pri temperaturi med 10 in 20 °C, saj visoke temperature lahko pospešijo oksidacijo in zmanjšajo svežino moke.
Letošnje praznike ustvarjajte z Žitovimi mokami, ki zagotavljajo vrhunske rezultate pri vsaki uporabi.
Naročnik oglasne vsebine je Podravka