Praznična pita

Za pekač 30 x 28 cm.

Sestavine

Testo
– 75 dag ostre moke
– 1,5 vrečke pecilnega praška
– 5 dag bučnih semen
– 10 dag sladkorja
– 2 vrečki vaniljevega sladkorja
– 2 jajci, 2 dl mleka
– 30 dag margarine ali masla
Krema
– 10 dag sladkorja
– 6 dl mleka
– 4 velike (zvrhane) žlice moke
– 6 žlic marmelade, najbolje jurkove
– 25 dag masla, sok limone po okusu
– glazura: limonov sladkorni preliv

Priprava

1. Bučna semena zmeljemo v kavnem mlinčku. Iz sestavin zgnetemo testo, ga ovijemo s folijo in damo počivat v hladilnik za eno uro.

2. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

3. Spočito testo razdelimo na pet enakih delov. Vsakega posebej razvaljamo v pravokotnik velikosti 30 x 28 cm. Pečemo na narobe obrnjenem pekaču na papirju za peko 8–10 minut.

4. Krema: v 5 dl mleka dodamo sladkor, zavremo in vanj zakuhamo moko, ki smo jo razmešali v preostanku mleka. Mešamo približno 2 minuti. Ohladimo in dodamo maslo ali margarino, marmelado in limonov sok. S kremo namažemo vse plošče razen zadnje.

5. Zgornjo ploščo prelijemo z limonovim sladkornim prelivom in pito poljubno okrasimo.

Namig: Pita se lepo reže šele naslednji dan.

Recept: Tina Smodiš
Fotografija: Leon Vidic

Preberite še: Krhki in vabljivi piškoti

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.