Prekajena pivska pečenka

Prekajena šunka je težkokategorna klasika velike noči in največkrat ravno ona vzvišeno kraljuje med pirhi na mizi. Letos pa se ji pošteno tresejo hlače, saj je na velikonočno mizo prilomastil nov izzivalec – hrustljava in sočna pečenka iz prekajenega svinjskega plečeta, premazana z bogato glazuro iz temnega piva. Ob njej se uboga šunka počuti kot 5 dag posebne salame.

Sestavine

– prekajeno svinjsko pleče v mrežici
– 300 ml temnega stout piva
– 4 žlice rjavega sladkorja
– žlička gorčice, 2 žlici balzamičnega kisa

Priprava

1. Svinjsko pleče spravimo iz mrežice in vanj po vrhnji strani večkrat pravokotno zarežemo z ostrim nožem, da dobimo lep karirast vzorec. Vsi rezi naj bodo enako globoki – prerezati moramo kožo, a ne smemo zarezati skozi maščobo v meso.

2. Pivo, sladkor, gorčico in kis zmešamo v aromatično glazuro.

3. Pleče postavimo v pekač z višjim robom in ga prelijemo z vso glazuro.

4. Zdaj pečenka roma naravnost v pečico, segreto na 170 stopinj. Kakih 45 minut jo pustimo pri miru, nato pa jo premažemo s pivsko mešanico, v kateri stoji. Ta postopek ponavljamo vsakih 15 minut, prenehamo šele, ko je pečenka pripravljena – skupno po uri in 45 minut peke.

5. Pečenko prestavimo na rezalno desko, preostalo gosto omako pa prelijemo v posodico za omako.

6. Že ob rezanju lepljivega in temnega plečeta postane jasno, da gre za pravo poslastico tekstur in okusov: skozi hrust­ljavo kožo, utopljeno v glazuri, in mehko maščobo se prebijemo do sočnega mesa, ob katerem zaigra srce.

Fotografija: Midva kuhava

Poizkusite še: Kako do neverjetnih odtenkov pastelno modrih pirhov
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed