Hoppy brioš: Bruno obljublja pravo presenečenje

»Najboljša stvar pri briošu je, da ga lahko ješ na slano in na sladko.«

Sestavine:

  • 500 g moke in žlica moke za pekač
  • 4 jajca
  • 1 steklenica Union Premium Hoppy lagerja
  • 200 g masla + žlička masla za pekač
  • sveži kvas
  • 40 g sladkorja
  • 10 g soli

Sveži kvas nadrobimo v malo skledico ali skodelo, dodamo sladkor in zalijemo z decilitrom piva. Nekaj si ga nalijemo v kozarec za med peko. Če ste že kdaj pekli, veste, da je pekovsko delo precej fizično, rado dehidrira. Posebno če mesite ročno in si ne pustite pomagati kuhinjskim aparatom. Kvas, sladkor in pivo zmešamo ter pustimo, da se kvas in sladkor do konca raztopita.

Moko presejemo v večjo skledo za stepanje testa in dodamo sol. Premešamo. Dodamo dve jajci in en rumenjak, sol in v mešanico vlijemo še kvasni nastavek in preostanek piva. Testo dobro zgnetemo ali za to težko delo uporabimo pomoč aparata. Med gnetenjem v testo postopamo dodajamo maslo. Ko so vse sestavine gladko vgnetene, oblikujemo hlebček. Položimo ga v posodo, pokrijemo in pustimo, da slabo uro vzhaja na toplem in neprepišnem mestu.

Pekač najprej namažemo z maslom in posujemo z moko, da se brioš ne prilepi nanj. Vzhajano testo nežno pregnetemo in ga položimo v pekač. Pustimo ga še drugič vzhajati cca 45–60 minut.

Pečico prižgemo na 180, lepo vzhajano testo premažemo z jajcem. Ko je pečica ogreta, vanjo položimo pekač in brioš pečemo približno 40 min. Opazujemo ga. Naj dobi lepo zlato rumeno skorjico.

Ko ga vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z malce vlažno svežo kuhinjsko krpo, ki nima vonja po prašku ali mehčalcu. Če perila pri pranju ne spirate izdatno, predlagamo, da čezenj položite rajši pekovski papir. Tako bo vsaj malo izoliran, s čimer preprečimo, da bi ob ohlajanju padel skupaj.

Minister za zdravje opozarja: “Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”

Naročnik oglasne vsebine je Pivovarna Laško Union

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana