Preprost kolač iz suhih sliv

Odpri galerijo
A+ A-
Nekaj moramo pa tudi imeti od življenja. Tu kot izgovor izkoristimo blagodejno očiščevalno moč suhih sliv.
Tokrat pa malo izziva. Tale kolač se rad pošali s kuharjem, ampak če boste vztrajali, vas bo nagradil z nebeškim okusom.
Čas priprave: 45 minut.
Sestavine
- 100 g mehkih suhih sliv
- 2 žlici vode
- žlica ruma
- 60 g rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1/2 dl olja
- 2–4 žlice mleka
- 150 g bele pirine moke
- žlička pecilnega praška
- 50 g nasekljane temne čokolade
Za sočenje
- 1/2 dl toplega mleka
- žlička sladkorja
- rum
Priprava
1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
2. Suhe slive zmešamo z dvema žlicama vode in žlico ruma. Spasiramo.
3. Rjavi sladkor in jajce stepemo, dodamo olje in mleko. Zopet dobro premešamo in dodamo še spasirane slive. Postopoma dodajamo moko s pecilnim praškom in čokolado. Zmes bo precej gosta in kompaktna. Naložimo jo v namaščen pekač in z žlico poravnamo od roba do roba.
4. Pečemo 30–35 minut.
5. Takoj ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice, na več mestih rahlo prebodemo in prelijemo z mešanico toplega mleka, sladkorja in ruma. Pustimo, da se dobro nasoči.
6. Postrežemo z malce sladkorja v prahu in sladko smetano.
Recept in fotografija: Ana Bulat
Priporočamo še: Cimetove rol’ce z Jošta
Datum Objave: 14.1.2021 ob 08:01