Preprost trik za izdelavo okenc v piškotih

Zelo znan recept. Piškote z okenci ljudje najraje pečejo za dekoracijo.

Nas so ti piškoti navdajali s strahom in dvomi, povezanimi z okencem, ki pa so se izkazali za nepotrebne! Popolnoma nepotrebne! Vse, kar morate narediti, je, da kupite trde bonbone, recimo 505 s črto. Te zdrobimo skorajda v prah, ki ga  razporedimo v izrezano luknjo piškota in spečemo. Več pa v spodnjem receptu.

Piškoti z okenci

  • 175 g hladnega masla, narezanega na kocke
  • 225 g navadne bele moke (in malo za posipanje)
  • 75 g sladkorja v prahu, žlička vanilje
  • večje jajce (stepeno)
  • približno 20 trdih bonbonov različnih barv (uporabili smo 505 s črto)

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Pripravimo modelčke za piškote, različnih dimenzij, nujno pa morajo biti eni večji, eni precej manjši.

2. Maslo, moko in sladkor damo v mešalnik in zmeljemo v drobtine. Dodamo vaniljo in jajce, ki smo ga z vilicami nekoliko stepli, in spet vključimo mešalnik, da dobimo gladko testo, na koncu ga oblikujemo še na roke.

3. Delovno površino narahlo poprašimo z moko, nato razvaljamo testo pri­bližno 5 mm debelo. Najprej izrežemo oblike z večjim modelčkom, nato z manjšim, v vsakem na sredino naredimo še eno luknjo – tam bo »steklo«. Če nimamo primernega manjšega modelčka, gre tudi na roko, vendar pustimo vsaj 1 cm širok rob.

4. Ostanke testa zgnetemo, spet zvaljamo in naredimo novo serijo piškotov po enakem postopku. Tako oblikovane zlagamo na pekač in damo na hladno za vsaj 10 minut.

5. V tem času z valjarjem temeljito, skoraj v prah, zdrobimo bonbone, ampak ločeno po barvah – najlažje to naredimo, če jih damo v vrečko.

6. Zdrobljene bonbone nasujemo (po barvah) v luknje piškotov – ne preveč na tanko. Lahko si pomagamo z modelčkom, s katerim smo izrezali te luknje.

7. Piškote postavimo v ogreto pečico in pečemo do zlate barve, kar bo trajalo 15–18 minut, pa bonboni se morajo stopiti in sprijeti.

8. Pečene pustimo, da se ohladijo in utrdijo kar na pekaču, drugače bi lahko pisana stekelca popokala.

Namig: Če bomo piškotke obešali kot dekoracijo, moramo narediti pred peko tudi luknjice za nitko.
Priporočamo še: Mladi Klemen, ki mu je lani pogorela pekarna, je zdaj odprl novo, še večjo

Peka: Lea Sterle
Fotografije: Sonja Ravbar

Deloindom.si: Čudoviti in doma narejeni okraski za novoletno jelko
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana