Odprta Kuhinja

Preprost veganski sir s tolščakom

Odpri galerijo
A+   A-
Veganski sir je lahko prav tako dober kot klasični.



Veganski »siri« so pogosto nenavadne mešanice sestavin, ki jih z dodatki (naravnimi ali umetnimi) prilagodimo, da so po okusu in teksturi podobne pravim sirom. To preprosto dosežemo tudi brez mlečnih izdelkov. Tako nastane veganski sir, zelo uporaben za vse, ki so omejeni pri uživanju mlečnih izdelkov. Tolščak, ki se s svojimi drobnimi semeni vsako leto sam zaseje po vrtovih in njivah, je znan po visoki vrednosti mineralov, vitaminov in omega 3 maščobnih kislin. Ker vsebuje podobno količino oksalne kisline kot špinača, pa je pomembno, da ga v svojo prehrano ne vključujemo vsak dan v velikih količinah. Najpogostejši recept iz tolščaka, tisti, po katerem ga popečemo na česnu, smo v Odprti kuhinji že predstavili. Zaradi njegove tolste teksture ga radi uporabimo kot dodatek raznim »vlitkom«.

Sestavine


- 200 g indijskih oreščkov
- 100 g sončničnih semen
- žlička soli
- pol žličke kumine, kurkume, paprike
- ščepec popra in muškatnega oreščka
- 6 g agarja v prahu
- 100 g tolščaka
- 0,5 l vode (lahko tudi rastlinskega mleka)

Priprava


1. Tolščak naberemo, po potrebi operemo in osušimo.

2. V blenderju ali drugem mešalniku zmeljemo indijske oreščke in sončnična semena v prah. Dodamo začimbe in dobro premešamo.

3. V hladno vodo stresemo agar, premešamo in zavremo.

4. Dodamo v prah zmleto mešanico oreščkov, semen in začimb.

5. Dobro premešamo in dodamo še bolj ali manj drobno narezan tolščak.

6. Vlijemo v model.

7. Pustimo, da se ohladi, in postrežemo h krekerjem.

Fotografija: Katja Rebolj
Preberite še:  Špageti v paradižnikovi omaki s sardelami in kaprami
Datum Objave: 5.7.2019 ob 12:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: