Odprta Kuhinja

Preprosta pogača z jabolki

Pojasnimo še besedo vsestranska, ki smo jo zapisali na začetku: Tanja Drinovec je tudi avtorica Poletovih receptov, Kranjčanke pa jo poznamo tudi kot izdelovalko pisanega nakita, ki ga je vrsto let ustvarjala v ateljeju sredi domačega mesta.
Odpri galerijo
A+   A-
Jabolka poskrbijo za jesenski pridih v priljubljeni Vodnikovi pogači, ki si jo je zamislila Tanja Drinovec.


Te dni se vsestranska Kranjčanka Tanja Drinovec podaja na samostojno kulinarično pot, saj je na Hujah (v pritličju poslopja LUK – Medgeneracijski center) odprla izobraževalni center in gurmanski atelje Umami. V njem bo pripravljala okusne slaščice – tako tiste po starih receptih in s poudarkom na lokalnih sestavinah kot tudi bolj moderne. Prvi od njenih tradicionalnih receptov je že tu, in sicer različica Vodnikove pogače, kot jo vidijo Tanjine oči. Skratka: »Preprosto, lokalno, sezonsko in okusno!« Pri pripravi te jedi je uporabila lokalne sestavine – od moke, jajc in mlečnih izdelkov Podjed pa vse do jabolk iz enega od gorenjskih sadovnjakov, pri čemer velja dodati, da jabolk v originalni različici te pogače ni: »A meni se zdi pogača zaradi tega še malo bolj sočna, pa še sladici nariše jesenski pridih.«

Pojasnimo še besedo vsestranska, ki smo jo zapisali na začetku: Tanja Drinovec je tudi avtorica Poletovih receptov, Kranjčanke pa jo poznamo tudi kot izdelovalko pisanega nakita, ki ga je vrsto let ustvarjala v ateljeju sredi domačega mesta.
Pojasnimo še besedo vsestranska, ki smo jo zapisali na začetku: Tanja Drinovec je tudi avtorica Poletovih receptov, Kranjčanke pa jo poznamo tudi kot izdelovalko pisanega nakita, ki ga je vrsto let ustvarjala v ateljeju sredi domačega mesta.

Vodnikova pogača z jabolki, kot jo pripravi Tanja Drinovec


Za 6–8 kosov.

  • 400 g ostre moke

  • 200 g masla (in še košček za namastitev pekača)

  • 1 dl mlačne vode

  • 1 dl kisle smetane

  • ščepec soli


Nadev

  • 5 jajc

  • 100 g sladkorja

  • 1 dl mleka

  • 3,5 dl kisle smetane

  • 50 g rozin

  • 80 g mletih orehov ali mandljev (lahko tudi mandljevih lističev)

  • 2 pesti naribanih olupljenih jabolk

  • naribana limonova lupinica

  • malo cimeta

  • nekaj žlic ruma


Priprava


1. Združimo sestavine za testo in zgnetemo hlebček. Testo za vsaj pol ure shranimo v hladilnik, da se spočije.

2. Nato ga razvaljamo in položimo v rahlo namaščen okrogel pekač (za pite ali podoben), tako da so s testom pokriti tudi notranji robovi. Pečemo 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

3. Zatem v posodi zmešamo sestavine za nadev in ga prelijemo čez testo. Pečemo še 25 ali 30 minut v pečici, ogreti na omenjeno temperaturo.

4. Postrežemo še mlačno, lahko posuto s sladkorjem v prahu.
Namig: Sommelierka Mira Šemić zraven priporoča belo polsladko vino ali beli portovec.

Priporočamo še: Trik, kako brez likanja poravnamo zmečkan prt
Datum Objave: 28.9.2022 ob 08:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: