Preprosta torta naših babic, narejena iz sestavine, ki jo jemo vsak dan
Radi se ozremo v kuhinje babic, kajti presenetljivo ugotavljamo, kako varčne in iznajdljive so znale biti. Raziskovalno se je tematike lotila Urška Šobak, ki je prečesala več kot 2000 receptov, do katerih je prišla na prav poseben način. Zanimiva zgodba je to, polna nostalgije in spoštovanja do našega kulinaričnega izročila, o kateri lahko berete tukaj. Jedi, polne nostalgije, bo Urška kmalu izdala v knjižni obliki, zato vam za pokušino predstavljamo poslastico, ki se nam je še posebno zasidrala v srce: kdo bi si mislil, da lahko torto, ki se je marsikdo ne loti zaradi strahu pred neuspehom in zakomplicirano pripravo, naredimo kar iz kruha! Ta je res vedno pri roki, pogosto nam ostaja, se posuši, prepogosto se celo znajde v smeteh. Nikar ne počnite tega, raje ga ponovno uporabite in s takšno torto pocrkljajte svoje bližnje.
Torta iz črnega kruha
Za 10 do 12 rezin.
- 230 g sladkorja
- 6 jajc
- 280 g mletih mandljev (ali orehov, lešnikov)
- 100 g drobtin črnega kruha, namočenih v rumu
- žlička cimeta
- pol žličke mletih klinčkov
- lupinica polovice limone (po želji)
Preliv
- 300 g temne čokolade
- 150 g sladke smetane
Priprava
1. Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake mešamo s sladkorjem, dokler se ne raztopi. Dodamo mlete mandlje, drobtine, cimet, klinčke, limonovo lupinico in premešamo.
2. Stepemo sneg iz beljakov in ga nežno vmešamo v rumenjakovo maso.
3. Prelijemo v model za torte premera 26 ali 28 cm in pečemo 30 minut na 180 stopinjah. Tako kot vedno preverimo z zobotrebcem ali noževo konico, ali je biskvit pečen.
4. Čokolado in smetano stopimo na parni kopeli in prelijemo čez ohlajen biskvit. Če želimo, lahko ohlajen biskvit prerežemo, namažemo z marmelado in šele nato oblijemo s čokoladnim prelivom.
Priporočamo še ta recept, ki bo v Urškini knjigi: Štajerska juha s krompirjem in fižolom iz zvezka naših babic
Naslovna fotografija iz knjige Urške Šobak: Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala