
Že diši po jeseni, torej prihaja čas, ko nam bodo juhe še kako teknile. Sploh take goste, polne okusa in hitro pripravljene.
Pred vami je recept, ki ga je Urška Šobak, s katero smo poklepetali TUKAJ, našla med recepti babic in ga, kot še mnoge druge, rešila pred pozabo. Vse te čudovite jedi naših prednikov bo objavila v kuharski knjigi – ta izide oktobra.
Štajerska juha
Kuhamo za 4 osebe.
- 250 g kuhanega fižola
- 4 krompirji
- 2 žlice moke
- 2 žlici kisa
- 2 žlice maščobe (olje, svinjska mast, maslo)
- pol srednje velike čebule
- sol, poper, lovorov list
Priprava
1. Krompir olupimo in narežemo na kocke. V slani vodi ga kuhamo do mehkega (20–25 minut).
2. V ponvi naredimo prežganje: na vroči maščobi prepražimo moko do rumene barve, dodamo čebulo in kratko prepražimo, da čebula postekleni.
3. Ko je krompir kuhan, v lonec dodamo še fižol, prežganje in dobro premešamo, dodamo še lovorov list, kis in poper.
4. Pustimo, da rahlo brbota še približno 5 minut, in postrežemo.