Odprta Kuhinja

Preproste testenine, za katere pravijo, da so bolj okusne od sočne lazanje

Fotografija: Eurngkwan/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Kaj se med tednom najbolj prileže za hitro kosilo? Testenine, je res?


Zato jih bomo pripravili tudi danes. Takšne, ki so res hitro na krožniku, a nas prav nič ne prikrajšajo gurmanskih užitkov. Uporabili bomo preproste sestavine, ki so vedno v hladilniku in shrambi. Vseeno pa jih zapeljali na malce drugačen način, da bodo daleč od vsakdanjih, kljub temu pa jih boste radi pripravljali znova in znova.

Spodnji recept smo najprej zasledili na kulinaričnih straneh New York Timesa, kjer so jed označili za boljšo od lazanje. Nato smo te testenine s stepeno rikoto našli še na nekaj drugih portalih. In nato še na družbenih omrežjih. Skratka, čas je, da jo poskusimo tudi sami in preverimo, čemu takšno navdušenje nad njo.

Stepena rikota? Sliši se nekoliko čudno in morda malce zapleteno. A razloga za skrb in strah v resnici ni. Nared bo, kot bi mignil. Pripravljeno pa nato lahko uporabite tudi pri drugih jedeh. Ko boste okusili njeno svilnato teksturo, boste z njo začeli bogatiti tople sendviče, solate in celo juhe. Skratka, tako kot s stepeno sladko smetano krasimo torte in sadne kupe, boste od zdaj s stepeno rikoto lepšali slane jedi. Več pa v spodnjem receptu!

Božanske testenine s stepeno rikoto



  • 350 g rigatonov ali drugih testenin

  • 1 kozarček sesekljanih češnjevih paradižnikov

  • 4 stroki česna

  • pol žličke čilijevih kosmičev

  • 1 konzerva pelatov

  • 3/4 žlice sladkorja

  • lonček polnomastne rikote

  • pol žličke limonove lupinice

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 150 g mlade špinače

  • parmezan za serviranje


Priprava


1. V velikem loncu zavrite soljeno vodo in v njej kuhajte testenine 2 do tri minute manj, kot velijo pravila na embalaži. Prihranite kozarec in pol škrobne tekočine za kasneje.

2. V ponvi segrejte olje sušenih paradižnikov. Na njem prepražite sušene paradižnike, čilijeve kosmiče in na tanko sesekljan česen, da zadiši. Dodajte pelate, sladkor in pol žličke soli ter počakajte, da vse skupaj začne brbotati. Zmanjšajte temperaturo in občasno pomešajte. Omako kuhajte približno 15 minut, da se zgosti, okusi pa povežejo.

3. Medtem v posodi zmešajte rikoto, limonovo lupinico in pol žličke soli. Vse skupaj stepite z mešalnikom, kot da stepate sladko smetano. Vtepite še oljčno olje, da mešanica postane gladka in svilena.

4. V ponev stresite testenine in kozarec škrobne vode. Zvišajte temperaturo štedilnika in v omako dodajte špinačo. Ko bo slednja ovenela, omaka pa bo ravno prav gosta, ponev odstavite.

5. Nekaj dodatne pozornosti velja imeti pri serviranju. Avtorica Laura Rege priporoča, da na krožnike najprej naložimo žlico stepene rikote, nato čez naložimo še vroče testenine in za konec na vrh dodamo še dodatno žličko rikote.

Odlično in kremasto bo. Pa dober tek!
Preberite še: Klasike z Yasko: najboljši pohan sir

Fotografija: Eurngkwan/Getty Images

Slika je simbolična.
Datum Objave: 8.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

testeninerikotastepena rikota

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.