Odprta Kuhinja

Presneto dobra musaka s špinačno omako

Odpri galerijo
A+   A-
Jed, pri kateri je prepovedano šteti kalorije.



Čeprav musaka ni slovenske gore list, je v marsikaterem domu pogosta gostja nedeljskih kosil. Polna krompirja in sočnega mesa se izvrstno poda h krožniku goveje juhe, še posebno ker nekaj te roma tudi vanjo. Musaka je pa tudi jed, pri kateri je prepovedano šteti kalorije, zato si midva dava duška še z žvrkljanim testom s kislo smetano in obilico sveže nastrganega parmezana. Krožnik zaokroži živahno zelena in nežna špinačna omaka.

Sestavine


Musaka
- 1,2 kg krompirja, 0,5 kg mletega mešanega mesa
- 180 g kisle smetane
- velika čebula, 2 zajemalki bistre nedeljske juhe
- 2 žlici oljčnega olja, timijan, majaron, sol, poper

Žvrkljano testo
- 180 g kisle smetane, 2 jajci, 250 ml mleka
- 3 žlice moke, sol, poper

Špinačna omaka
- 200 g špinače, 100 ml sladke smetane, jabolčni krhelj, sol

Na vrh spada še
- parmezan
Preberite tudi: Kako naredimo domačo vegeto

Priprava


1. Krompir olupimo in enakomerno narežemo na tanke rezine.

2. V večji pisker natočimo vodo, ki jo rahlo solimo. Vanjo stresemo krompirjeve rezine, lonec pa pristavimo na ogenj. Ko krompir zavre, počakamo še tri minute, nato ga odcedimo. Še vročega pustimo v cedilu, da voda z njega izpari.

3. Mesni nadev: večjo ponev postavimo na srednje velik ogenj in vanjo vlijemo 2 žlici oljčnega olja.

4. Čebulo na drobno nasekljamo, stresemo v ponev in ob rednem mešanju pražimo, dokler ne začne ob robovih rjaveti.

5. V ponev stresemo mleto meso, ogenj pa okrepimo. Z leseno lopatko ali kuhalnico se lotimo temeljitega mešanja in dreganja v meso, da razbijemo vse grudice. Med dišečim praženjem primešamo majaron in timijan.

6. Ko meso lepo popražimo in v njem ni več videti surovih delov, ga zalijemo z dvema zajemalkama juhe. Pustimo, da se juha pokuha, nato pa ponev odstavimo in vmešamo kislo smetano. Solimo in popramo po okusu.

7. Preliv iz žvrkljanega testa: za ekstra sočnost in okus musake jajci razžvrkljamo in zmešamo z mlekom. Dodamo kislo smetano, nato pa moko, sol in poper. Mešamo z metlico, da se znebimo morebit­nih grudic.

8. Sestavljanje: pekač premažemo z maslom, nato pa se lotimo musaške gradnje. Na dno spada plast krompirja, ki ga prekrijemo s polovico mletega mesa, tega pa brž zalijemo z malo preliva. Na vrsti so spet krompir, meso in preliv, streho pa tvori krompir, čez katerega zlijemo preostal preliv.

9. Pečico ogrejemo na okroglih 200 stopinj in jo za 40–45 minut zaposlimo s peko musake.

10. Noben i ne ostane brez svoje pike in nobena musaka ne brez sira: 10 minut pred koncem peke pograbimo kos parmezana in ga izdatno naribamo po celotni površini musake. Pri tem si lahko dovolimo malce pretiravati.

11. Špinačna omaka: da se znebimo grenkobe, špinačo najprej blanširamo. Za 40 sekund jo potopimo v vrelo vodo, nato pa šokiramo s tunkanjem v ledeno hladno vodo.

12. Sladko smetano zavremo in jo skupaj s špinačo in olupljenim jabolčnim krhljem pošteno zmeljemo, za kar uporabimo zmogljiv sekljalnik ali blender. Solimo in popramo po okusu.
Priporočamo še: Mariah Dolenc, Američanka v Sloveniji: »Vedno se mi je zdelo smešno, kako vas skrbi, da bi gostje domov odšli lačni«

 
Datum Objave: 22.10.2019 ob 15:10

Več iz te teme:

špinačamusaka

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.