Odprta Kuhinja

Preverite, ali se tudi vam v tem kuhinjskem pripomočku nabira plesen

Martin Barraud/Getty IMages
Odpri galerijo
A+   A-
Plesen je zadnja stvar, ki si je želimo v kuhinji. Če nismo pazljivi, se lahko naseli tudi v najbolj skrite kotičke, kjer je morda ne bi pričakovali.


V kuhinji je skrb za redno in ustrezno higieno ključnega pomena, saj imamo vsak dan opravka z najrazličnejšimi sestavinami, vodo, vlago in podobnimi snovmi, kjer se rade razvijejo bakterije. Izjemno nadležna pa je tudi plesen, ki se najraje zaredi v vlažnih prostorih in včasih jo najdemo v zelo skritih kotičkih, kjer je sploh ne bi pričakovali. Zato vas danes opozarjamo na eno izmed njenih priljubljenih skrivališč, ki ga velja preveriti.

Predvidevamo, da niste pomislili, da se plesen lahko nabere kar v notranjosti enega izmed kuhinjskih pripomočkov, ki ga pogosto uporabljamo. Sploh poleti, ko pečemo kremaste torte, na veliko stepamo smetano za sadne kupe in še bi lahko naštevali. V mislih imamo namreč gumijasto spatulo, ki je odličen dom za razvoj plesni. Naj razložimo.

Silikonska spatula z lesenim ročajem je lahko leglo umazanije. (Foto: Candice Bell/Getty )Images)
Silikonska spatula z lesenim ročajem je lahko leglo umazanije. (Foto: Candice Bell/Getty )Images)

Odlično skrivališče za plesen


Večina spatul je namreč sestavljenih iz dveh delov. Gumijaste oziroma silikonske glave in ročaja, ki je navadno narejen iz lesa ali plastike. Problematičen pa je ravno spoj med obema deloma, saj se tam velikokrat zadrži nekaj kapljic vode, kar pa predstavlja popolno okolje za razvoj plesni.

Po vsaki uporabi spatule zato storite naslednje: z ročaja snemite glavo in operite vsak del posebej. Temeljito, tako, da z detergentom dosežete tudi odprtino glave, v katero sicer zapičite ročaj. Po končanem pomivanju spatulo pustite v dveh kosih, da se posuši. Glavo obrnite tako, da bodo kapljice, ki se med pomivanjem naberejo v njej, odtekle. Šele nato pripomoček sestavite in vrnite na svoje mesto.

Še posebej problematične so spatule z lesenim ročajem. Organski material je za razvoj plesni namreč še bolj ugoden, saj se les namaka v kapljicah, ki se nabirajo v silikonski glavi in tako ustvarja idealno okolje za življenje malih bitji. Pazljivost pri pomivanju je tako še toliko bolj pomembna, vedno pa spatulo sestavite šele takrat, ko je leseni del dobro osušen.
Preberite še: Napake, ki jih zagotovo delate, ko pripravljate to jed iz bučk

Fotografija: Martin Barraud/Getty Images
Datum Objave: 28.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

plesenlesspatula

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja