Primorski bleki v zelenjavni omaki

Ali pravilneje jajčne krpice.

Izraz bleki najverjetneje izhaja iz nemške besede Fleck. Nekako prehaja iz roda v rod, da se mladež ob izdelovanju, kuhi in hranjenju zabava. In mi z njo. Jajčne krpice? Ah, ne ga lomit.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja 15–20 minut.

Sestavine

– zavitek jajčnih krpic iz trgovine (400 g)
– 400 g zamrznjenega stročjega fižola
– 2 korenčka, peteršiljeva korenina
– 4 stroki česna, 2 dl smetane
– pločevinka vloženega paradižnika
– sol, poper, majaron, peteršilj
– žlica olja

Priprava

1. Korenček narežemo in ga stresemo v globoko ponev. Dodamo olje, segrejemo in začnemo pražiti.

2. V ponev zlijemo paradižnik iz pločevinke, dodamo stročji fižol, na pol prerezano peteršiljevo korenino, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 15 minut, da se zelenjava zmehča.

3. Medtem zavremo lonec vode, ga solimo in v krop stresemo jajčne krpice. Ko voda znova zavre, jih kuhamo po navodilih proizvajalca, navadno 10–12 minut.

4. V tem času v omako dolijemo smetano, začinimo z majaronom, soljo, poprom, strtim česnom in kuhamo še 5 minut. Po potrebi dolijemo malo vode, v kateri se kuhajo bleki.

5. Peteršiljevo korenino odstranimo (ali narežemo na kocke in vrnemo v omako). Kuhane bleke stresemo v omako, potresemo z nasekljanimi listi peteršilja in premešamo.

6. Jed ponudimo takoj ob zeleni solati z rdečim zeljem.

Nasvet: Bleke zlahka naredite sami doma kakor rezance: iz 300 g moke in 3 jajc. Če jih posušite, pospravite v vrečke in shranite na suhem, prihranite skoraj tri evre.
Naredimo vnaprej: Skuhamo omako, naslednji dan pa segrejemo in pomešamo s pravkar kuhanimi bleki.

Fototgrafija: Krištof Koman

Preberite še: Finske vetrnice

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana