Odprta Kuhinja

Puding iz črnega riža s kokosovim mlekom

A+   A-
Popolno odkritje! Imeniten okus! Vsekakor jed, ki jo je vredno poskusiti. Za ljubitelje kokosa in vse, ki se ne razumejo najbolje s kravjim mlekom … Za vnaprej pripravljen zajtrk ali čudovito sladico.Čas priprave: 30 minut.Čas kuhanja: 35 minut. Brez mleka, jajc, mesa, glutena, zelene, gorčice, sezama, mehkužcev, soje. Za štiri do šest jedcev.

Sestavine


- skodelica črnega riža (175 g)
- 2 skodelici vode, 400 ml kokosovega mleka
- 2–3 žlice sladkorja, pol žličke soli

Priprava


1. Črni riž v posodici prelijemo z vodo in ga pustimo namakati pol ure.

2. V kozico nalijemo 2 skodelici vode in polovico kokosovega mleka ter zavremo.

3. Namočen riž precedimo skozi rešeto in ga stresemo v vrelo tekočino. Premešamo, ogenj zmanjšamo in med rahlim vrenjem odkrito kuhamo 25 minut. Večkrat premešamo.

4. Dodamo sol, sladkor in prilijemo preostanek kokosovega mleka. Kuhamo še 10 minut, da se riž zmehča, a ohrani čvrstost ob ugrizu; večkrat premešamo in pazimo, da se ne prismodi. Dobiti moramo gosto tekočo riževo zmes, na prvi pogled podobno čokoladi, krepko dišečo po kokosu.

5. Ponudimo toplo ali ohlajeno, z dodatki ali brez njih.
Različica: Na riž dodamo sveže sadje (jagodičje, na koščke narezano pomarančo, banano ali mango) ali nežno popražene tanke rezine kokosa. Za bolj lepljivo jed, vode, v kateri se je namakal riž, ne odlijemo, ampak ga skuhamo kar v njej.

Nasvet: Tako kuhan črni riž lahko hranimo v hladilniku do teden dni.

Opomba: Črni riž je posebna vrsta riža. Od divjega, ki je le seme trave, se razlikuje v več pogledih. Ima krajša zrna in je temnejše, pravzaprav črnovijoličaste barve, zaradi veliko rastlinskih barvil antocianov. Vsebuje več beljakovin kot katerikoli drug riž, mnogo vlaknin in pester izbor mineralov, od katerih izstopa železo.

Poizkusite še: Čokoladni kolač s hruškami

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 15.11.2018 ob 08:11

Več iz te teme:

kokosovo mlekodivji riž

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.