Odprta Kuhinja

Pudingova pita z bezgovimi jagodami

Torta, 1 izbor
Odpri galerijo
A+   A-
Bezgove jagode nabiramo, ko so povsem zrele in črne barve. Pred uporabo jih z vilicami osmukamo s stebel, ki so grenka in neuporabna. Bezgove jagode so tudi odlično barvilno sredstvo za okusen puding.


Sestavine


Za model velikosti 28 cm.

Krhko testo

  • 350 g moke

  • 150 g hladnega masla

  • 1 dl hladne vode

  • žlička soli


Nadev

  • 2 žlici bezgovih jagod ali 4 žlice želeja iz bezgovih jagod

  • 6 dl mleka ali rastlinskega mleka

  • 2 dl vode

  • 3 rumenjaki

  • 100 g škroba

  • 4 žlice vaniljevega sladkorja

  • sok 1 limone

  • cvetje za dekoracijo


Priprava


1. V mešalniku ali na roko zmešamo vse sestavine za testo.

2. Počiva naj pol ure, nato ga razvaljamo in porazdelimo po pekaču.

3. Prebodemo z vilicami, najbolje, da obložimo s peki papirjem in suhim fižolom, in pečemo 20 minut pri 180 stopinjah.

4. Medtem v posodici zavremo 1 dl vode in vanjo damo 2 žlici bezgovih jagod. Obarvano tekočino precedimo k mleku, v katerem bomo skuhali puding.

5. V kozarčku zmešamo 1 dl vode, jajčna rumenjaka, škrob in sladkor.

6. Z metlico vmešamo v mleko in mešamo, dokler se ne zgosti.

7. Če uporabljate puding iz vrečke, ga skuhajte enkrat bolj gosto kot ponavadi. Dodamo še limonov sok, ki poskrbi za svežo barvo pudingovega preliva. Vlijemo na pečeno testo in pustimo, da se ohladi.

8. Okrasimo s svežimi cvetnimi listi užitnega cvetja.
Priporočamo še: Smešno preprosta sladica: slivov drobljenec, brez katerega ni jeseni
Datum Objave: 9.9.2020 ob 09:09

Več iz te teme:

pitabezgove jagodepudingova pita

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.