Smešno preprosta sladica: slivov drobljenec, brez katerega ni jeseni

S skrivno sestavino, ki tokrat ni ljubezen.

Ko smo razmišljali o slivah, ki zares dozorevajo šele zdaj, zlasti domače češplje, smo dali na stran »pekmez«, preskočili pite, ki jih je treba filigransko zlagati, se čutili malo naveličane cmokov. Dokler ni nekdo omenil recepta za drobljenec, ki je zares smešno preprosta sladica – ampak ta ima nekaj dodatkov, ki ga precej povzdignejo.

Sestavine

  • 800 g čim bolj zrelih sliv
  • 50 g svetlega rjavega sladkorja
  • za žlico masla, cimet
  • 2 žlici gina (to je skrivni dodatek :))

Drobljenec

  • 250 g moke
  • 150 g hladnega masla
  • 80 g svetlega rjavega sladkorja
  • 80 g temnega rjavega sladkorja
  • 50 g mletih mandljev

Priprava

1. Pečico segrejmo na 200 stopinj Celzija.

2. Slive operemo, odstranimo koščice in narežemo na četrtine.

3. V težki ponvi jih segrevamo skupaj z nekaj masla, ginom in sladkorjem, poprašene s cimetom. Kuhljamo tako dolgo, da začnejo spuščati sok, nato jih pretresemo v pekač, najbolje model za pite, premera okrog 25 cm.

4. Pripravimo drobljenec: najprej narežemo maslo na koščke in ga med prsti manemo skupaj z navadno moko, da se začnejo oblikovati grudice, nato dodamo še preostale sestavine in manemo naprej, da dobimo drobtine, velike za otroški noht. To lahko opravimo tudi v blenderju, vendar je tam večja nevarnost, da bomo preveč zmleli in bo drobljenec kot mivka.

5. Potresemo po slivah in pečemo približno 30 minut (največ 40), da dobi drobljenec privlačno zlato barvo. Postrežemo s smetano ali vaniljevim sladoledom.

Namig: Ta recept je prišel k nam z Otoka, kjer ga pripravljajo z likerjem iz črnega trna, kar lahko poskusite tudi sami: naberite pol kilograma plodov črnega trdna, jih pomešajte s pol kilograma svetlega nerafiniranega sladkorja in zalijte z litrom gina. Vse skupaj dajte v temno posodo, zaprite in prvih sedem dni vsak dan močno pretresite, potem pa še nekaj mesecev pustite, da se macerira. Na koncu precedite in imate domač »sloe gin«.
Priporočamo še: VIDEO: Fernandli s slivami in makom

Naslovna fotografija: Shutterstock

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed