Radičeva rižota z rdečim vinom

Za fino rižotko je najboljši rdeč treviški radič.

Sestavine (za dva)

– 100 g treviškega radiča
– čebula
– 200 g riža za rižote
– oljčno olje
– dobro rdeče vino
– sol in poper
– timijan

Priprava

1. Očiščen radič, liste in stebla, narežemo na široke trakove. Čebulo sesekljamo. Najboljša bi bila mlada z zelenimi deli vred. Timijan osmukamo s stebelc. Uporabimo samo vršičke in mlade lističe. Pripravimo vročo vodo.

2. Na oljčnem olju rahlo popražimo čebulo, dodamo riž in mešamo, da postekleni. Bolj ko se potrudimo, bolj kremna bo rižota, seveda pa riž ne sme porjaveti. Dodamo radič, premešamo, da oveni, in zalijemo z malo vroče vode. Dodamo timijan, solimo in popramo s sveže mletim poprom iz mlinčka. Jed prenese precej popra, zato če ga marate, ga kar nameljite. Rižoti bo dal še več vzpodbudne energije.

3. Ko tekočina izpari, zalijemo s kozarcem vina. Zlijemo raje manj kot preveč, pokuhamo in se odločimo, koliko ga še dodamo. Zadnjih pet minut vina ne dodajamo več, rižota ne sme imeti okusa po alkoholu, zalivamo le še z vročo vodo. Med kuhanjem na blagi temperaturi rižoto mešamo, da se ne prime. Naj bo bolj mokra, to je tip rižote, ko na koncu ne stoji vsako zrno riža zase, ampak je gostljata, lepljiva, čeprav seveda ne razkuhana.

4. Ponudimo s kozarcem vina, ki smo ga uporabili za kuhanje.

Fotografija: Hana Splichal

Poizkusite še: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana