Odprta Kuhinja

Radičeva rižota z rdečim vinom

Odpri galerijo
A+   A-
Za fino rižotko je najboljši rdeč treviški radič.


Sestavine (za dva)


- 100 g treviškega radiča
- čebula
- 200 g riža za rižote
- oljčno olje
- dobro rdeče vino
- sol in poper
- timijan

Priprava


1. Očiščen radič, liste in stebla, narežemo na široke trakove. Čebulo sesekljamo. Najboljša bi bila mlada z zelenimi deli vred. Timijan osmukamo s stebelc. Uporabimo samo vršičke in mlade lističe. Pripravimo vročo vodo.

2. Na oljčnem olju rahlo popražimo čebulo, dodamo riž in mešamo, da postekleni. Bolj ko se potrudimo, bolj kremna bo rižota, seveda pa riž ne sme porjaveti. Dodamo radič, premešamo, da oveni, in zalijemo z malo vroče vode. Dodamo timijan, solimo in popramo s sveže mletim poprom iz mlinčka. Jed prenese precej popra, zato če ga marate, ga kar nameljite. Rižoti bo dal še več vzpodbudne energije.

3. Ko tekočina izpari, zalijemo s kozarcem vina. Zlijemo raje manj kot preveč, pokuhamo in se odločimo, koliko ga še dodamo. Zadnjih pet minut vina ne dodajamo več, rižota ne sme imeti okusa po alkoholu, zalivamo le še z vročo vodo. Med kuhanjem na blagi temperaturi rižoto mešamo, da se ne prime. Naj bo bolj mokra, to je tip rižote, ko na koncu ne stoji vsako zrno riža zase, ampak je gostljata, lepljiva, čeprav seveda ne razkuhana.

4. Ponudimo s kozarcem vina, ki smo ga uporabili za kuhanje.

Fotografija: Hana Splichal
Poizkusite še: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni
Datum Objave: 29.3.2019 ob 08:03

Več iz te teme:

rižotaradič

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja