Recept za briami

Grška jed s krompirjem in bučkami za brezmesni obrok.

Priprava: 10 minut; čas peke: 40–45 minut

Sestavine

– 4 bučke
– 4 večji krompirji
– 3 mlade čebule
– 3 stroki česna
– velika (rdeča) paprika
– 3 večji mesnati paradižniki
– pol skodelice oljčnega olja
– skodelica vroče vode
– krepka žlička origana
– peteršilj, sol, poper

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Bučke očistimo in narežemo na rezine. Krompir olupimo in zatem narežemo na kocke. Očistimo papriko, jo narežemo na kocke, prav tako narežemo paradižnik in čebulo.

3. Vso zelenjavo stresemo na širok, nizek pekač in premešamo. Sestavine na pekaču prelijemo z oljčnim oljem, vročo vodo in potresemo z origanom. Še solimo in popopramo ter v pečici pečemo približno 40 minut. Po potrebi dodamo še malo vode. Proti koncu temperaturo povišamo na 230 stopinj, da krompir lepo porjavi in se jed privlačno zapeče.

3. Potresemo s peteršiljem. Ponudimo s kruhom in zeleno solato s trdo kuhanimi jajci.

Različica: V sezoni dodajte jajčevce in v vročem poletju malo pred koncem sir feta.
Naredimo vnaprej: To je jed, pri kateri ne pričakujte hrustljavosti, le očarljivo mehkobo in prefinjene okuse. Zato jo lahko pripravite vnaprej, pozneje pač le pogrejete, je pa gotovo najboljša pravkar pečena.
Ali ste vedeli: Briami je znana jed sredozemske kuhinje. Če želite, da bo še bolj sočno, prvih 30 minut pecite pokrito s pokrovom ali aluminijasto folijo.
Priporočamo še: Osnovna pravila in prepovedi za bleščeče vinske kozarce

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana