Odprta Kuhinja

Recept za čudovit ceviche, ki je očaral našo ekipo (in slovenski tiktok)

FOTO: Sonja Ravbar
Odpri galerijo
A+   A-
Ko ribo »skuha« zgolj sok citrusov, se zgodi prava čarovnija okusov. Tokrat z belo ribo, limeto, pomarančo, zelišči in naribano redkvico.

Potrebujemo:

  • 300 g svežega fileja bele ribe (npr. brancin, orada ali morski list)
  • sok 4 limet
  • sok 1 pomaranče
  • manjša šalotka
  • ali rdeča čebula
  • 1–2 redkvici
  • šopek svežega koriandra (lahko dodamo tudi malo peteršilja ali mete)
  • 1 čili (po želji,
  • za pikantnost)
  • sol
  • oljčno olje (neobvezno, za zaključek)

Tako ga pripravimo:

  1. Pripravimo ribo: fileje operemo, po potrebi odstranimo kožo in kosti, meso osušimo in narežemo na majhne kocke (velikost grižljaja). Prestavimo jih v stekleno ali keramično posodo.
  2. Citrusna marinada: v skledi zmešamo sok limet in pomaranče. Prelijemo po ribi, da je vsa pod tekočino, nato pustimo stati v hladilniku 20–30 minut, da se riba »skuha« v kislinah (meso postane motno in čvrsto). Vmes enkrat ali dvakrat premešamo.
  3. Šalotko ali čebulo narežemo na zelo tanke rezine. Redkvico naribamo na drobno. Zelišča grobo nasekljamo. Čili narežemo na tanke kolobarje, če se ga odločimo uporabiti.
  4. Zmešamo in začinimo: ko je riba marinirana, odlijemo večino tekočine (lahko pustimo malo po okusu). Dodamo nasekljana zelišča, čebulo, čili in sol po okusu. Nežno premešamo.
  5. Serviramo v skledicah ali na krožniku, tik pred postrežbo potresemo z naribano redkvico. Po želji pokapamo z nekaj kapljicami oljčnega olja.

Video postopek priprave pa si lahko ogledate tudi na našem TikTok profilu:

Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke.

 

 

Datum Objave: 21.6.2025 ob 06:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Priprava Brina Robinik Kobal Fotografija Sonja Ravbar