Odprta Kuhinja

Recept za fernandle

A+   A-
Lepljive vaniljeve »potičke«.Za približno 20 potičk. Priprava testa: 10 minut; vzhajanje: ura in pol; priprava nadeva: 5 minut; zvijanje: 5–10 minut; vzhajanje pred peko: 5–10 minut; peka: 15 minut pri 220 stopinjah, 10 minut pri 180 stopinjah in še 5–10 minut v izklopljeni pečici.

Sestavine


Testo
- 500 g moke, 20 g svežega kvasa, 2 rumenjaka in celo jajce
- 2 dl mleka, velika žlica kisle smetane
- 2 veliki žlici olja (ali raztopljenega masla)

Nadev
- 125 g masla, 5 žlic sladkorja v prahu

Preliv
- 2,5 dl mleka, vrečka vaniljevega sladkorja

Priprava


1. V mleku raztopimo kvas. Iz moke, kisle smetane, olja, kvasa, razmešanega v mleku, ter jajca in rumenjakov zgnetemo mehko kvašeno testo, ga pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino.

2. Nadev: zmehčano (nikakor tekoče!) maslo penasto stepemo s sladkorjem.

3. Vzhajano testo razvaljamo na širino 20 cm, namažemo z nadevom, zvijemo kot potico in narežemo na rezine, široke za 2 prsta.

4. Rezine polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, vendar naj se ne dotikajo druga druge, saj bodo še precej narasle.

5. V pečici, ogreti na 220 stopinj, pečemo 15 minut, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še 10 minut.

6. Med peko pripravimo preliv: mleko segrejemo, da postane toplo, nato v njem raztopimo vaniljev sladkor ali uporabimo vaniljev strok, ki ga pustimo v toplem mleku vsaj 10 minut.

7. Pečene potičke prelijemo z mlečnim prelivom in pustimo v ohlajajoči pečici še 5–10 minut, da se mleko vpije v testo.
Priporočamo: Sedem namenov, za katere lahko uporabite kuhinjsko krpo

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 13.12.2018 ob 11:12

Več iz te teme:

vanilijafernandli

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.