Recept za govnač ali sladko zelje

Poceni in hkrati odličen obrok na žlico, ki v nas prebudi nostalgijo po babičini kuhinji.

Enolončnica iz zelja in krompirja je stara jed, ki so jo gospodinje pripravljale predvsem na Gorenjskem, poznali pa so jo domala po vsej Sloveniji. Le da je vsaka gospodinja v lonec vrgla svoj dodatek. Danes govnač največkrat postrežemo s hrenovko ali klobaso. Po receptu Kristine Frlic iz Biotehniškega centra Naklo.

Govnač

Za 4 osebe.

  • 1 kg svežega zelja
  • 0,5 kg krompirja
  • 2 žlici ocvirkov
  • lovorov list
  • sol, poper

Priprava

1. Zelje narežemo na tanke trakove in jih damo v lonec, zraven pritaknemo še lovorov list, zalijemo z vodo in skuhamo. Te naj ne bo preveč, saj se zelje ob kuhanju stisne.

2. V drugi posodi skuhamo na kocke narezan in olupljen krompir. Ko je kuhan, vodo prelijemo k zelju, krompir pa dobro pretlačimo.

3. Pretlačen krompir dodamo zelju, jed solimo in popramo ter zraven vmešamo še pogrete ocvirke.

Priporočamo tudi: Pražen krompir po originalnem receptu: pravila, ki povzdignejo jed

Naslovna fotografija: Špela Ankele

Deloindom: Zdaj je čas optimalne rasti gob
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana