Recept za jorkširski puding

Vedno se prileže ob dobri nedeljski pečenki.

Za 12 jorkširčkov; priprava 5 minut, čas peke 20 minut

Zraven postrezite: Popolno nedeljsko pečenko

Sestavine

– 2 jajci, 2 dl mleka
– 100–150 g moke (120 g), 1/2 žličke soli
– olje za pekač

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200–220 stopinj.

2. V posodi pomešamo jajci, sol, moko in mleko. Testo mora biti gladko in tekoče, kakor za palačinke.

3. V vsako vdolbino modela za mafine nalijemo za pol žličke olja. Pekač postavimo v ogreto pečico za 5 minut.

4. Vroč pekač vzamemo iz pečice in v vdolbinice hitro nalijemo testo do polovice. Takoj vrnemo v pečico in pečemo 20 minut, da se rjavo obarva. Vrat pečice med peko ne odpiramo.

5. Pečene jorkširčke vzamemo iz modela in ponudimo z mesom in omako.

Namig: Če imamo čas, pustimo testo pred peko počivati 15 minut.
Opomba: Receptov za tole tradicionalno angleško jed je ogromno. Praviloma gre za preprosto testo za palačinke (z vodo, mlekom, mešanico obojega), z več ali manj moke, z dodatki zelišč, začimb itd. Z več moke so »kolački« bolj gosti, višji, z manj moke pa bolj upadejo, kar je sicer zaželeno, saj vanje pogosto nalijemo omako. Prve pečemo bolj previdno, pri nižji temperaturi, da so gotovo pečeni. Jaz sem porabila 120 g moke.

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed