Recept za kraško joto

Odlično kosilo po obilnem vikendu.

Jed je bila skuhana v okviru projekta Kuhna pa to pod kuhalnicami otrok, združenih v skupino Punčke Maje in čeljustnika z OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača.

Sestavine

– 600 g kisle repe, 800 g krompirja
– 300 g fižola češnjevca (kuhanega)
– par in pol domačih svežih pečenic
– 2 žlici oljčnega olja ali domača mast
– solni cvet, poper
– 6 strokov česna
– 2 lovorova lista, 1–2 žlici moke

Priprava

1. Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v slanem kropu do mehkega. Ko je kuhan, ga odcedimo in grobo razdrobimo, da so še vidni koščki krompirja.

2. Repo oplaknemo v hladni vodi. Pristavimo jo v hladni vodi, posolimo, zavremo in kuhamo približno 60 minut.

3. Kuhano ocedimo in stresemo h kuhanemu krompirju.

4. Pečenice kuhamo približno 30 minut.

5. Ko so kuhane, jih olupimo, narežemo na kolobarje in dodamo v joto.

6. Olupimo in drobno nasekljamo česen. V posebni ponvi segrejemo oljčno olje ali domačo mast, med mešanjem prepražimo moko, a pazimo, da se ne obarva. Takoj dodamo česen, premešamo, da zadiši, potem pa vse skupaj stresemo v lonec z repo.

7. Dodamo kuhan fižol z malo ali vso fižolovo vodo, v kateri se je kuhal, in začimbe.

8. Kuhamo še približno 10 minut.

Priporočamo še: Osem zlatih pravil za pripravo izvrstne rižote

Fotografija: Anka Peljhan

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed