Recept za noro dober prigrizek, ki je osvojil vaša srca na našem tiktoku
Že poznate bombetke bao buns? Ti izjemno priljubljeni prepognjeni kruhki, ki jih skuhamo na sopari, zasedajo pomembno mesto v azijski kulinariki, saj so značilen predstavnik ulične prehrane. V njih najdemo najrazličnejše nadeve, nam najbolj znani pa so ocvrti rakci in majoneza. No, prav to je bil navdih, da se je naša mlada kuharica Brina lotila svoje različice z ribo, dopolnila pa jo je z domačo majonezo, v kateri je za še več azijskega pridiha uporabila kar limeto. Uf, kako je bilo to dobro!
Priprava je malce daljša, a s tako jedjo boste poželi zares veliko zadovoljstva med jedci. Zelo je primerna, da jo postavite na mizo, ko prirejate vrtno zabavo ali piknik.
Več o bombetkah bao buns in kje v Sloveniji jih lahko pokusite, pa TUKAJ.
Bao buns
- 300 g moke
- 130 ml vode
- 50 ml mleka
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke suhega kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 2 žlici masla
Ocvrta riba
- 4 ribji fileji (npr. oslič ali brancin)
- 100 g moke
- 150 ml vode
- 1 žlička pecilnega praška
- sol in poper
- rastlinsko olje za cvrtje
Domača majoneza
- 2 rumenjaka
- sok polovice limete
- 1 žlica sirache
- 1 žlica sojine omake
- 200 ml rastlinskega olja
- 1 žlička sezamovega olja
Dodatki
- kumare, narezane na tanke rezine
Priprava testa
- V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, sol in suh kvas. Dodamo vodo in mleko ter zamesimo gladko testo. Dodajte stopljeno maslo in nadaljujemo z gnetenjem, dokler se maslo popolnoma ne vmeša v testo. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, dokler se volumen testa ne podvoji.
Oblikovanje in kuhanje nad soparo
- Vzhajano testo razvaljamo na 0,7 cm debeline. S kozarcem izrežemo krogce in jih prepognemo na pol. Bao buns postavimo na kose peki papirja in pustimo vzhajati še 30 minut.
- V loncu zavremo vodo in vstavimo parno košaro (lahko si pomagamo s cedilom). Bao buns kuhamo na pari približno 10 minut, dokler niso puhasti in skuhani.
Ocvrta riba
- Priprava testa za cvrtje: V skledi zmešamo moko, vodo in pecilni prašek, da dobimo gladko zmes.
- Ribje fileje začinimo s soljo in poprom, nato pa jih pomočimo v testo.
- Cvrtje ribe: V globoki ponvi segrejemo rastlinsko olje. Fileje previdno cvremo v vročem olju, dokler niso zlato rjavi in hrustljavi, približno 3 do 4 minute na vsaki strani.
- Ocvrte ribe odcedimo na papirnatih brisačah.
Priprava domače majoneze
- V skledi zmešamo rumenjake, limetin sok, siracho in sojino omako.
- Počasi, med stalnim mešanjem (lahko s paličnim mešalnikom ali metlico za stepanje), dodajamo rastlinsko olje, dokler ne dobimo goste majoneze.
- Dodamo še sezamovo olje in še enkrat dobro premešamo.
Sestavljanje jedi
- V vsak kruhek položimo kos ocvrte ribe.
- Dodamo žlico domače majoneze.
- Okrasimo z rezinami kumar.
- Postrežemo takoj in uživamo!
Priporočamo še: Ribji zvitki po mediteransko: ideja, zaradi katere boste večkrat kupili osliča (VIDEO)