Odprta Kuhinja

Recept za noro dober prigrizek, ki je osvojil vaša srca na našem tiktoku

Bao bun z ocvrto ribo in domačo majonezo (Foto: Mateja Delakorda)
Odpri galerijo
A+   A-
Brina Robinik Kobal, ki jo lahko spremljate na našem tiktoku, je požela navdušenje z receptom za bao buns z ocvrto ribo in domačo majonezo.

Že poznate bombetke bao buns? Ti izjemno priljubljeni prepognjeni kruhki, ki jih skuhamo na sopari, zasedajo pomembno mesto v azijski kulinariki, saj so značilen predstavnik ulične prehrane. V njih najdemo najrazličnejše nadeve, nam najbolj znani pa so ocvrti rakci in majoneza. No, prav to je bil navdih, da se je naša mlada kuharica Brina lotila svoje različice z ribo, dopolnila pa jo je z domačo majonezo, v kateri je za še več azijskega pridiha uporabila kar limeto. Uf, kako je bilo to dobro!

Priprava je malce daljša, a s tako jedjo boste poželi zares veliko zadovoljstva med jedci. Zelo je primerna, da jo postavite na mizo, ko prirejate vrtno zabavo ali piknik.

Več o bombetkah bao buns in kje v Sloveniji jih lahko pokusite, pa TUKAJ.

Bao buns

  • 300 g moke
  • 130 ml vode
  • 50 ml mleka
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke suhega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici masla

Ocvrta riba

  • 4 ribji fileji (npr. oslič ali brancin)
  • 100 g moke
  • 150 ml vode
  • 1 žlička pecilnega praška
  • sol in poper
  • rastlinsko olje za cvrtje

Domača majoneza

  • 2 rumenjaka
  • sok polovice limete
  • 1 žlica sirache
  • 1 žlica sojine omake
  • 200 ml rastlinskega olja
  • 1 žlička sezamovega olja

Dodatki

  • kumare, narezane na tanke rezine

Priprava testa

  1. V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, sol in suh kvas. Dodamo vodo in mleko ter zamesimo gladko testo. Dodajte stopljeno maslo in nadaljujemo z gnetenjem, dokler se maslo popolnoma ne vmeša v testo. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, dokler se volumen testa ne podvoji.

Oblikovanje in kuhanje nad soparo

  1. Vzhajano testo razvaljamo na 0,7 cm debeline. S kozarcem izrežemo krogce in jih prepognemo na pol. Bao buns postavimo na kose peki papirja in pustimo vzhajati še 30 minut.
  2. V loncu zavremo vodo in vstavimo parno košaro (lahko si pomagamo s cedilom). Bao buns kuhamo na pari približno 10 minut, dokler niso puhasti in skuhani.

Ocvrta riba

  1. Priprava testa za cvrtje: V skledi zmešamo moko, vodo in pecilni prašek, da dobimo gladko zmes.
  2. Ribje fileje začinimo s soljo in poprom, nato pa jih pomočimo v testo.
  3. Cvrtje ribe: V globoki ponvi segrejemo rastlinsko olje. Fileje previdno cvremo v vročem olju, dokler niso zlato rjavi in hrustljavi, približno 3 do 4 minute na vsaki strani.
  4. Ocvrte ribe odcedimo na papirnatih brisačah.

Priprava domače majoneze

  1. V skledi zmešamo rumenjake, limetin sok, siracho in sojino omako.
  2. Počasi, med stalnim mešanjem (lahko s paličnim mešalnikom ali metlico za stepanje), dodajamo rastlinsko olje, dokler ne dobimo goste majoneze.
  3. Dodamo še sezamovo olje in še enkrat dobro premešamo.

Domačo majonezo smo naredili kar s pomočjo paličnega mešalnika. (Foto: Mateja Delakorda)
Domačo majonezo smo naredili kar s pomočjo paličnega mešalnika. (Foto: Mateja Delakorda)

Sestavljanje jedi

  1. V vsak kruhek položimo kos ocvrte ribe.
  2. Dodamo žlico domače majoneze.
  3. Okrasimo z rezinami kumar.
  4. Postrežemo takoj in uživamo!

Domača majoneza z limeto in siracho je pika na i te jedi (Foto: Mateja Delakorda)
Domača majoneza z limeto in siracho je pika na i te jedi (Foto: Mateja Delakorda)

Priporočamo še: Ribji zvitki po mediteransko: ideja, zaradi katere boste večkrat kupili osliča (VIDEO)

Datum Objave: 15.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

bao bunsocvrta ribadomača majonezaBrina Robinik Kobalribe in morski sadežimorska hranavideo

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja