Recept za ocvrti sladoled

Kar pogumno!

Priprava 10 minut, čas zamrzovanja vsaj 2 uri, čas cvrtja 15–20 sekund, za štiri

Sestavine

– 4 velike kepice sladoleda
– 1–2 skodelici suhih biskvitnih ali krušnih drobtin, mletih koruznih kosmičev, oreščkov, kokosove moke
– jajce ali 2 beljaka, olje/maščoba za cvrtje

Priprava

1. Na delovni pult položimo kos folije za živila, velik 25 x 25 cm, v katerega bomo zavili posamezno kepico sladoleda.

2. Iz sladoleda oblikujemo čvrsto kepico. Hitro jo položimo na folijo in robove privzdignemo ter ohlapno ovijemo okoli kepice. Takoj damo v zamrzovalnik za 30 minut. Tako naredimo z vsemi kepicami sladoleda. (Namesto v folijo lahko kepice položimo na pladenj s peki papirjem, ampak je veliko bolj higienično, enostavneje, kepice so lepšega videza in bolj obstojne pri morebitnem daljšem skladiščenju v zamrzovalniku, če jih ovijemo s folijo.)

3. Medtem si pripravimo posodico z razžvrkljanim jajcem (ali beljakoma), v drugo posodico pa damo drobtine.

4. Folijo odvijemo in razgrnemo na pult. Kepico sladoleda najprej hitro povaljamo v jajcu in nato v drobtinah. Položimo spet na folijo, ovijemo in vrnemo v zamrzovalnik za pol ure ali dlje – kepica mora biti povsem trda. Tako naredimo z vsemi kepicami, vedno z eno naenkrat, nato pa vse skupaj ponovimo še enkrat, da ima vsaka kepica dva ovoja.

5. V manjši kozici segrejemo olje, pripravimo tudi krožnik s servieto in globoko zamrznjeno kroglico v vročem olju ocvremo (po eno ali največ dve hkrati). Med cvrtjem jo prelivamo z vročim oljem, da je vse hitreje opravljeno. Za to potrebujemo 15–20 sekund. Takoj postrežemo, po želji flambiramo.

Opomba: Sladoled se ne stopi takoj, ker se na zunanji strani kepice, oblite s testom, naredi tanka plast vode, ki za izparevanje uporablja toploto olja. Ko vsa voda izpari, mora biti cvrtje končano. Če zamudimo ta trenutek, toplota pride do sladoleda in od njega ne ostane prav nič. Vaja dela mojstra.
Priporočamo še: Ceviche z brancinom

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed