Odprta Kuhinja

Recept za palačinke s čokoladno omako po receptu francoskega chefa

Fotografija: AlexPro9500/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Palačinke so preprosta jed, s katero se dobro spoznamo že v otroštvu. Kljub temu pa se njihove priprave lotevajo tudi najbolj slavni chefi.


Kdaj ste nazadnje pripravili palačinke? Tokrat se bomo sladkali s francosko različico, tistimi čisto tankimi, ki jim pravijo crepes. Mase se bomo lotili po napotkih znanega chefa Raymonda Blanca, ki sicer to ploščato sladico rad postreže v družbi čokoladne omake. Zdi se nam, da bo recept postal eden vaših najljubših za palačinke, saj so tako rahle, da se jim preprosto ne boste mogli upreti. Pa tudi ljudje okoli vas ne.

Sestavine


Za čokoladno omako

  • 30 ml mleka

  • 90 ml sladke smetane

  • 80 g temne čokolade


Za palačinke

  • 100 g bele moke

  • 2 jajci

  • ščep soli

  • ščep popra

  • 200 ml mleka

  • 50 g surovega masla

  • rastlinsko olje


Za serviranje

  • 1 žlica sladkorja v prahu

  • 1 na krhlje narezana limona


Priprava


1. Najprej pripravimo čokoladno omako. V kozici zavremo mleko in smetano, nato ju odmaknemo z ognja. V kozico stresemo sesekljano čokolado in mešamo, dokler zmes ni enotna in gladka. Kasneje jo bomo postregli v posodici ob palačinkah.

2. Pod veliko mešalno posodo položimo krpo, da bo bolj stabilna. Vanjo stresemo moko, naredimo jamico in vanjo ubijemo 2 jajci. Začinimo s soljo in poprom. Jajca stepemo, postopoma primešamo moko, ki je v posodi. Razredčimo z malo mleka, saj bo masa tako bolj gladka. Med stalnim mešanjem postopoma prilivamo preostalo mleko.

3. Nato v manjši ponvi segrejemo maslo in ga, ko se speni, vlijemo v maso za palačinke. Ves čas mešamo. Maslo bo dalo okus in preprečilo, da bi se palačinke sprijele. Maso nato pustimo počivati.

4. Sedaj je čas za peko palačink, pripravimo spatulo in krožnik, kamor jih bomo shranjevali. Na srednjem ognju segrejemo ponev in vanjo vlijemo približno žličko olja. Preden se lotimo peke, mora biti olje dovolj vroče za pečenje.

5. V vročo ponev vlijemo ravno toliko mase, da ob vrtenju ponve prekrije površino. Pečemo 15 do 20 sekund, nato palačinko obrnemo. Pečemo še enkrat toliko časa na drugi strani.

6. Še tople palačinke posujemo s sladkorjem v prahu in pokapljamo z limonovim sokom. Postrežemo v družbi čokolade.
Preberite še: Burrata: kje delamo napako pri uporabi

Fotografija: HT2023/Getty Images
Datum Objave: 12.9.2023 ob 09:09

Več iz te teme:

palačinke

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.