Recept za sarme s skrivno sestavino
Odpri galerijo
A+ A-
Preprost recept, ki se nam zdi odličen tudi zato, ker jih bo dovolj za dve kosili štiričlanske družine.
Nadevi za sarme so lahko mesni ali rastlinski, vanje pa namesto riža lahko dodamo proseno ali ajdovo kašo. Tudi pri listih, v katere ovijamo nadev, lahko naredimo zasuk in liste kislega zelja nadomestimo z blanširanimi listi ohrovta ali svežega zelja. No, mi smo se tokrat odločili za povsem klasično različico, smo pa v nadev dodali nekaj žlic kuhane prosene kaše, ki je ostala od prejšnjega dne. To sestavino, če je pač nimate pri roki, lahko spustite in se odločite samo za riž. In ne pozabite: sarme so naslednji dan še boljše, zato jih zavijte dovolj!
Sestavine
- 1 kisla zeljna glava
- 500 g mletega mesa
- 1 do 2 dl riža
- 1 dl kuhane prosene kaše
- domača začimbna mešanica (če ta ni dovolj slana, dodamo še sol)
- malo olja
Omaka
- 1 srednje velik por
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica mlete dimljene paprike
- 500 g pasiranega paradižnika
- sol
Priprava
- Za nadev v posodi dobro premešamo mleto meso, proseno kašo (mi smo uporabili že skuhano, če boste dodali surovo, bo dovolj 3 žlice), riž (ki smo ga kuhali 10 minut, nato odcedili) in ščep soli.
- Z okisane zeljne glave previdno trgamo liste in v vsakega zavijemo približno eno žlico nadeva, oblikovanega v krajši svaljek. Ponavljamo, da porabimo ves nadev. Nastalo bo od 15 do 20 sarmic.
- Preostanek zeljne glave razrežemo na tanke trakove in enakomerno razporedimo v večjo posodo, povrh enakomerno naložimo sarme. Zalijemo z omako, ki jo pripravimo tako, da na malo olja prepražimo na tanko narezan por ter nasekljano čebulo, dodamo strt česen. Pomešamo in dodamo pasiran paradižnik, domačo začimbno mešanico (in sol) ter dimljeno papriko.
- Zalijemo s 3 dl vode, premešamo in odstavimo, nato zalijemo sarme. Če smo pripravili premalo omake, dolijemo vodo. Naj zavre, potem zmanjšamo ogenj, da jed le rahlo vre, in kuhamo dobro uro. Če je treba, prilijemo še malo vode.
Onaplus.si: Kako varne in zdrave so školjke?
Datum Objave: 28.12.2023 ob 06:12