Recept za sirup iz črnega bezga

Sladek napoj, ki nam bo tudi v hladnejših dneh pričaral vonj po pomladi.

Zdravilnost in blagodejne učinke črnega bezga potrjujejo številni zapisi in raziskave. Je zdravilna rastlina, ki sodi v domačo lekarno, in srečni smo lahko, da bezeg v Sloveniji uspeva povsod ter da je dostopen vsakomur od nas.

Črni bezeg (lat. Sambucus nigra) je še vedno najbolj učinkovita klasična pomoč pri prehladnih obolenjih. Zdravilni so lubje, listje, cvetje in jagode, čeprav ljudsko zdravilstvo v ospredje postavlja bolj kot ne zadnje dvoje. Še posebno opozorilo velja za jagode, ki jih je kljub zdravilnosti treba pred uživanjem pokuhati ali posušiti, nato takšne uporabimo pri težavah s prebavo in za boljšo kri. Čaj iz bezgovega cvetja sproži znojenje, hkrati pospeši delovanje ledvic in mehurja, kar je nadvse pomembno pri povišani temperaturi oz. vročini. Tudi pri protinu, ki vsak dan spremlja veliko ljudi, je bezgov čaj učinkovito sredstvo in vred­no ga je preskusiti, še preden s to težavo stopimo do zdravnika. Gre za bolezen presnove, pri kateri se dobesedno zastrupimo s sečno kislino. V mejah normale jo imamo v krvi vsi, a če je je preveč, ledvice pa preobremenjene, se začne v obliki kristalov odlagati v sklepe in povzročati hude bolečine. Nekoč je veljala za bolezen bogatih – zdaj je to bolezen lahkomiselnih in trmastih.

Zagotovo se sprašujete, kako je z nabiranjem bezga, in še preden vas začnem nagovarjati, da morate imeti na svojem vrtu vsaj en grm, naj vas potolažim: bezeg cveti postopoma in je časa, da ga oberemo, dovolj. Da velik grm zacveti v polnosti in postane »velika cvetoča kobulnica«, lahko traja tudi do 14 dni. Torej obstajata dve možnosti: ali počakamo in oberemo vsega naenkrat, ali sproti trgamo cvetove ter se z njimi sladkamo in preizkušamo recepte.

Sestavine za 1,5 litra sirupa

– 4 pesti bezgovega cvetja, 900 ml vode
– 1200 g sladkorja, po žlica pomarančnega in limonovega soka

Priprava

1. Bezeg prelijemo z vodo in postavimo na ogenj, da zavre. Rahlo naj vre 3 minute, nato ugasnemo in pustimo stati še približno 20 minut.

2. Precedimo in bezgove cvetove zavržemo, tekočino (nastane je približno 700 ml) pa pomešamo s sladkorjem in zakuhamo sirup – ko se sladkor stopi, je gotovo.

3. Na koncu dodamo še pomarančni in limonov sok ter premešamo in vlijemo v steklenico.

Priporočamo še: Bezgova panakota z jagodami

Naslovna fotografija: Thinkstock

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed